Acasă Timp liber Spiritualitate Ce inseamna sa postesti? Vezi raspunsul pentru „prosti” al parintelui Necula!

Ce inseamna sa postesti? Vezi raspunsul pentru „prosti” al parintelui Necula!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuti preoti crestin-ortodocsi, ii sfatuieste pe cei care doresc sa tina Postul Pastelui: „A posti inseamna a vorbi mai putin, a munci mai atent, a ne iubi cu mai mare grija, a fi mai atenti la tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit”. Catalin Necula considera ca „a posti inseamna a refuza sa te prostesti”.

Potrivit acestuia, „postul nu e un post vegan in modul vegan al actiunii”. „Dincolo de a nu manca si a nu bea, inseamna a te aseza in linistea lui Dumnezeu. Nu in ultimul rand nu este o obligatie de serviciu, postul este o bucurie. Este un mod al lui Dumnezeu de a se face cunoscut oamenilor si de a-i face pe oameni sa inteleaga adevaratul ritm al vietii. Apoi, una dintre propunerile pe care putem sa o facem linistiti in timpul postului este sa vorbim mai putin, sa muncim mai atent, sa ne iubim mai cu grija, sa fim un pic mai atenti la tot ceea ce Dumnezeu ne-a daruit, pentru ca, pana la urma, nu vine chiar totul din constructia financiara a lumii, ci si din partea morala a lumii”, a spus parintele.

El a adaugat ca postul nu trebuie fie confundat cu o obsesie a mancarii.

„Trebuie sa fim atenti ca sa nu facem din a nu manca o obsesie si nici din a manca o obsesie. Trebuie sa invatam sa traim intr-un echilibru asa cum ni-l ingaduie Dumnezeu. Sunt convins ca cei care au munci foarte grele pe santier sau in alte conditii au micile lor derogari dumnezeiesti. Nu cred ca Hristos sta cu o carte de retete sa controleze oamenii, dar rastignirea Mantuitorului ne obliga la un pic mai multa atentie si sa intelegem ca nu asta trebuie sa fie principalul scop al postului. Noi nu mancam, ca sa ne impartasim. Noi nu mancam, pentru ca sa putem sa mancam in noaptea de Inviere trupul si sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos”, a afirmat Constantin Necula.

Intrebat cat de mult conteaza Postul Pastelui pentru el ca preot, parintele Necula a raspuns: „Foarte mult, pentru ca ma ajuta sa-mi intaresc relatia cu toti credinciosii, pentru ca vezi inca o data sute de oameni, in Postul Mare spovedesti, chiar tu ca preot te reasezi in normalitatea preotiei tale. Postul este un exercitiu pe care trebuie sa il avem tot timpul, pentru ca niciodata nu trebuie sa mancam pe saturate, niciodata nu trebuie sa facem niciun abuz. Cred ca a posti inseamna a refuza sa te prostesti”.

Preotul compara Postul Pastelui cu o „operatie pe constiinta deschisa”.

„E foarte greu, cine a zis ca e usor? Nu exista lucru bun facut fara greutate. Este o operatie pe constiinta deschisa. Dincolo de aceasta, postul inseamna spovedanie, postul inseamna asezarea constiintei tale dinaintea constiintei lui Dumnezeu, nu ca in alte timpuri, nu doar in post, nu ar trebui sa fie asa. Dar, o data in plus, o reactivare a celulei duhovnicesti a fiecarui organism uman conteaza de fiecare data”, a aratat Constantin Necula.

Legat de incercarile la care se spune ca sunt supusi credinciosii in perioada postului, preotul a subliniat ca „postul nu e ceva spectaculos” si recomanda tinerea Postului Pastelui, alaturi de rugaciunile unui preot duhovnic.

„Putem fi mai incercati daca nu suntem atenti si daca facem din post un fel de drapel in vant, desfasurat din cand in cand, spectacular. Postul nu are nimic spectaculos in el. Postul este un exercitiu al smereniei si orice incercare se vindeca cu dezincercarea, pentru ca de la Dumnezeu vin toate si spre Dumnezeu se indreapta toate. Sfatul meu prietenesc este ca sa incercati de fiecare data sa postiti alaturi de rugaciunea unui duhovnic, cu nadejdea in Dumnezeu si niciodata socotind-o ca pe o sarcina de serviciu”, a concluzionat preotul Constantin Necula.

Postul Pastelui incepe luni pentru crestinii ortodocsi.

sursa: agerpres.ro

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentGestul banal care iti tradeaza personalitatea!
Articolul următorDocumentarul Dezastrul din Colectiv ecranizat de echipa filmului Alien! Unde si cand il poti vedea?