Alcoolul este o parte atat de omniprezenta a culturii noastre, incat este mult mai usor sa ignoram toate efectele sale negative, decat sa ne gandim sa renuntam complet la el in favoarea unei sanatatii mai bune, a claritatii mentale si a constiintei spirituale. Si desi nu exista nici o indoiala ca bautul poate fi distractiv si fara indoiala va ramane in continuare in cultura noastra, este totusi fascinant sa vedem cum o substanta atat de daunatoare precum alcoolul poate fi legata si acceptata atat de bine in timp ce alte substante care au un efect mult mai putin grav asupra creierului sunt pedepsite atat de sever.
Stim deja de ceva vreme ca bautorii ocazionali sunt sensibili fata de dezavantajele alcoolului, iar unele cercetari au legat-o chiar de dezvoltarea cancerului. Cele mai recente cercetari privind efectele nocive ale alcoolului privesc modul in care afecteaza creierul. Intr-un studiu publicat in iulie 2017 in jurnalul medical The BMJ, cercetatorii au prezentat dovezi care sustin ipoteza durabila ca alcoolul este foarte rau pentru anumite zone ale creierului.
“Studiul a studiat cazurile a 550 de barbati si femei timp de 30 de ani, masurand structura creierului si functionarea sa pentru a determina modul in care consumul de alcool afecteaza mintea in timp. Ceea ce au descoperit este ca cu cat oamenii au consumat mai mult alcool, cu atat mai multa atrofie a avut loc la nivelul hipocampului, o structura la nivelul creierului care joaca un rol in memorarea amintirilor. Cel mai mare risc au avut persoanele care au consumat 17 bauturi sau mai mult pe saptamana. Dar chiar si cei care beau moderat au avut un risc ridicat de schimbari cognitive.”
Hipocampul joaca un rol important in reglarea sistemului limbic al organismului si a memoriei, ceea ce explica de ce oamenii care consuma alcool sunt cunoscuti pentru a avea un discurs nesigur, o miscare letargica, o memorie slaba si pierderi de memorie.
Acest studiu evidentiaza, totusi, faptul ca bautorii obisnuiti pot prezenta o atrofie continua a hipocampului, ceea ce inseamna ca, pe masura ce trec anii, efectele compuse, pot crea probleme de sanatate pe masura ce imbatranim.
Pe masura ce metodele de cercetare se imbunatatesc, invatam mai multe despre modificarile cognitive ale creierului persoanelor care beau in mod regulat. Semnificatia acestor evolutii este cel mai bine inteleasa privindu-se exaltarea culturala a alcoolului ca fiind ceva inofensiv in moderatie si ceva care, se presupune ca ofera o multime de beneficii pozitive.
Exista o serie de aspecte lungi si subtile ale consumului de alcool, care contravin intelegerii legale si sunt atat de raspandite in societatea noastra, daca nu considerati ca sanatatea cronica proasta este un model de afaceri in lumea zilelor noastre.