Acasă Politic Ce dosare ar putea fi redeschise daca Basescu isi pierde imunitatea?

Ce dosare ar putea fi redeschise daca Basescu isi pierde imunitatea?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Senatorul PSD Dan Sova a enumerat o serie de cazuri in care presedintele suspendat, Traian Basescu, ar putea fi anchetat daca isi pierde imunitatea, cum ar fi: „Flota”, „Mihaileanu”, dar si „lobby-ul” pentru Rosia Montana.

„In ciuda afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa isi doreste cu ardoare invalidarea acestui referendum si revenirea la Cotroceni este teama de justitie. Am sa trec in revista numai cateva dintre dosarele penale care il asteapta pe domnia sa dupa 29 iulie, si o serie de alte actiuni cu iz sau conotatie penala, in legatura cu care dupa pierderea imunitatii constitutionale pe care dansul si-o revendica astazi s-ar putea sa-l intrebe procurorii din Romania„, a spus Sova.

El a sustinut ca Basescu ar fi produs o paguba de 300 de milioane de euro bugetului „prin actiunile sale directe, documentate, in dosarul Flota„.

Traian Basescu a fost trimis in judecata in acest dosar, dar cauza s-a suspendat dupa ce acesta a devenit presedintele Romaniei„, a declarat Sova, precizand ca acest dosar nu este inchis.

Senatorul PSD a enumerat inclusiv dosarul privind casa obtinuta de Basescu in strada Mihaileanu.

„Problema este ca Basescu nu avea dreptul sa beneficieze de o repartitie de la stat, repartitie pe care dupa aceea a transformat-o in proprietate cu doar 20 de mii de dolari, in conditiile in care mai primise o casa in Constanta„, a sustinut Sova, mentionand ca in acest caz procurorii au decis neinceperea urmaririi penale „in urma unei simple vizite facute de Elena Udrea la parchet”.

Sova a precizat ca Basescu mai este suspectat de spalare de bani in cazul tranzactiilor imobiliare „suspecte” pe care acesta le-ar fi facut cu omul de afaceri Costel Casunean. „Traian Basescu a primit neinceperea urmaririi penale in acest dosar mentionat acum, imediat dupa inceperea campaniei pentru referendum”, a mai afirmat senatorul PSD.

El a amintit faptul ca fiica cea mare a presedintelui suspendat, Ioana Basescu, ar fi cumparat „sfidand criza” un apartament de 800 de mii de euro de la Puiu Popoviciu, „cu bani obtinuti din vanzari anterioare si cu veniturile de jurist”.

„Este primul presedinte al Romaniei care a facut lobby si care a facut presiuni publice asupra ministrilor pentru interesele unei companii private. In ultimii doi ani nu exista discurs al presedintelui, pozitie publica, in care sa nu fi militat si pentru Rosia Montana Gold Corporation. (…) Prin interventiile sale publice presedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale carei actiuni cresteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare interventie mai insistenta a lui Traian Basescu„, a mai afirmat Sova, acuzand „actiuni de manipulare a bursei” din partea presedintelui.

In plus, senatorul PSD a mai sustinut ca firma detinuta de sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi cumparat cu sub 100 de mii de euro de la Primaria Capitalei condusa de Basescu un teren in parcul Herastrau care in acest moment valoreaza 4 milioane de euro. „Rolul lui Traian Basescu, primar general pe atunci, a fost sa blocheze cererea de retrocedare a mostenitorilor legali pana la perfectarea tranzactiei”, a sustinut Sova.

Totodata, senatorul PSD a sustinut ca Traian Basescu, in timpul guvernarii CDR, a fost cel care „a semnat privatizarea marilor companii romanesti”, precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricola, Banca Comerciala Romana.