Acasă Stirile zilei Ce cauta nava de razboi USS Donald Cook in Marea Neagra

Ce cauta nava de razboi USS Donald Cook in Marea Neagra

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nava de razboi USS Donald Cook va ajunge joi in Marea Neagra, in cadrul eforturilor militare americane de sustinere a aliatilor est-europeni ingrijorati de masarea unor trupe ruse la frontiera cu Ucraina, relateaza CNN.

Deplasarea distrugatorului dotat cu rachete ghidate Aegis a fost confirmata pentru CNN de doi oficiali americani care au refuzat sa fie identificati, din cauza lipsei unui anunt oficial in acest sens. Nava urmeaza sa efectueze exercitii si vizite in porturi de la Marea Neagra, transmite Mediafax.

Anterior, un alt distrugator american, USS Truxtun, dotat cu rachete ghidate, a efectuat exercitii planificate in Marea Neagra, dar a parasit regiunea pe 21 martie.

Prezenta navei de razboi americane in Marea Neagra este prevazuta inaintea reuniunii reprezentantilor politici NATO pe 15 aprilie, care vor discuta si eventual vor aproba o serie de recomandari cu privire la masuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a „timpului de raspuns” din partea fortelor NATO in cazul unei crize.

Si alte optiuni sunt pe masa, intre care exercitii militare suplimentare cu state membre, inclusiv Statele Unite, si o eventuala furnizare a unor consilieri militari Ucrainei, mai precizeaza corespondenta CNN la Pentagon.

Pe baza unor imagini clasificate captate de sateliti comerciali, Statele Unite estimeaza ca pana la 40.000 de militari rusi sunt stationati la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe raman pozitionate atat de aproape de frontiera si sunt atat de puternic inarmate, incat Statele Unite si NATO estimeaza ca acestea ar putea „trece” in estul Ucrainei in trei-cinci zile, potrivit unui oficial.

Fortele ruse nu s-au retras, poate cu exceptii considerate nesemnificative, astfel incat estimarile cu privire la trupele rusesti raman valabile, a adaugat acest oficial.

Washingtonul apreciaza ca tulburarile care au avut loc recent in estul Ucrainei, in zona orasului Donetk, reprezinta rezultatul activitatii „unor persoane platite sau obligate, puternic influentate de catre Rusia”, a declarat oficialul.

Statele Unite sunt de parere ca rusii cauta o provocare pentru a intra in Ucraina. Insa raspunsul militar ucrainean, constand in deplasari metodice, si arestarea unor persoane care au provocat tulburari au dat rezultate in acest caz, este de parere oficialul citat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos