Cap Limpede

Bani

CE a capitulat in fata corporatiilor americane, care au unda verde exploatarii gazelor de sist

Comisia Europeana a capitulat rusinos in fata interesului comercial al marilor corporati americane in exploatarea gazelor de sit in Europa. Recomandările Bruxellesului in acest domeniu sunt „total insuficiente pentru protejarea locuitorilor si mediului de riscurile asociate extractiei acestor hidrocarburi”, a reactionat organizatia Prientenii Pamantului, denuntand „lipsa de curaj” a Uniunii Europene, care „nu a luat masuri concrete in acest domeniu”.

In pofida recomandarilor organizatiilor pentru protectia mediului si ale Parlamentului European, Comisia Europeana a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.

„Gazele de sist suscita sperante in unele regiuni ale Europei, dar si preocupari. Comisia raspunde solicitarilor formuland principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze in scopul de a tine cont de aspectele ecologice si sanitare si pentru a oferi companiilor de exploatare si investitorilor previzibilitatea necesara”, a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik.

„O locatie pentru exploatarea gazelor de sist nu va putea fi selectata decat daca evaluarea riscurilor demonstreaza ca fracturarea hidraulica nu antreneaza eliberarea directa a substantelor poluante in panzele freatice”, recomanda CE.

De asemenea, statele vor trebui sa se asigure ca instalatiile pentru exploatarea gazelor de sist sunt construite in asa fel incat „sa se evite scurgerile la suprafata si deversarile in sol, apa sau aer”, adauga CE.

Evaluarile privind impactul asupra mediului trebuie efectuate cu „transparenta maxima”, insista CE. Statele membre sunt invitate sa aplice principiile formulate intr-un interval de sase luni si, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia Europeana despre masurile aplicate.

 

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-54996").on("click", function(){ $(".com-click-id-54996").show(); $(".disqus-thread-54996").show(); $(".com-but-54996").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});