Acasă Stirile zilei Stiinta Ce au descoperit cercetatorii in SCHELETUL unui barbat care a trait in...

Ce au descoperit cercetatorii in SCHELETUL unui barbat care a trait in urma cu peste 3.200 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii au descoperit in Sudan scheletul unui barbat care a suferit de un cancer metastazat in urma cu peste 3.200 de ani, reprezentand cel mai vechi schelet care are legatura cu o boala.

Potrivit unui studiu publicat luni in revista PLOS One, scheletul acelui barbat, a carui varsta era cuprinsa intre 25 si 35 de ani, a fost gasit anul trecut intr-un mormant din Sudan, in apropiere de Nil, de un student de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Analiza oaselor a dezvaluit ca barbatul, ce provenea dintr-o familie bogata, suferea de un cancer cu metastaze, insa cercetatorii nu au putut sa determine daca acesta a murit in cele din urma din cauza acestei boli.

Acesta este, pana in prezent, cel mai vechi schelet complet descoperit de cercetatori ce a apartinut unui om care suferea de un cancer de acest tip, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Durham si de la British Museum.

In conditiile in care cancerul este in zilele noastre una dintre principalele cauze de mortalitate, se intampla foarte rar ca urme ale acestei maladii sa fie descoperite de arheologi, fapt care i-a facut pe specialisti sa afirme ca boala este „in principal asociata cu modul de viata contemporan si cu cresterea sperantei de viata”.

Analiza scheletului arata ca „forma micilor leziuni de pe oase putea sa fi fost cauzata doar de un cancer al tesuturilor moi, chiar daca originea exacta (a maladiei) este imposibil de determinat doar pe baza oaselor”, a explicat Michaela Binder, arheologul aflat la originea descoperirii.

„Acest schelet ar putea sa ne ajute sa intelegem istoria aproape necunoscuta a cancerului. Avem foarte putine exemple anterioare primului mileniu de dinaintea erei noastre”, a adaugat cercetatoarea austriaca. „Trebuie sa intelegem istoria bolii pentru a-i intelege mai bine evolutia”, a mai spus aceasta.

Alte teste, in special radiografice, au permis observarea leziunilor de pe oase, cu metastaze pe clavicule, omoplati, vertebre, brate, coaste, oasele coapselor si ale bazinului.

Oamenii de stiinta pot deocamdata doar sa emita speculatii despre originea acestui cancer: fumul provocat de focul cu lemne, factorii genetici sau o maladie infectioasa cauzata de paraziti.

Scheletul a fost descoperit in situl Amara West, la 750 de kilometri departare de capitala sudaneza, Khartoum.

Sursa: mediafax.ro