Traian Basescu a declarat, la Iasi, unde s-a intalnit cu omologul sau moldovean, ca in urma discutiilor avute cu acesta s-a despins concluzia ca, dincolo de ingrijorare, trebuie luate si masuri care sa previna „evenimente precum cele petrecute intre Federatia Rusa si Ucraina si la adresa altor state, in mod deosebit asupre Republicii Moldova”.

„Solutia pentru garantarea securitatii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Nu exista solutie mai buna decat integrarea in UE”, a afirmat Traian Basescu, citat de Mediafax.

El a spus ca Republica Moldova a fost invitata sa semneze acordul de asociere si acordul de liber schimb, dar nu i s-a dat niciun orizont de timp in care ar putea deveni membra a Uniunii Europene.

„Voi sustine ca in cel mai scurt timp Republica Moldova sa primeasca acest orizont de timp”, a spus presedintele Traian Basescu, precizand ca aceasta a fost si slabiciunea Ucrainei, faptul ca i s-a oferit acord de asociere, acord de liber schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectiva privind aderarea la UE.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca intalnirea cu presedintele Republicii Moldova vine intr-un moment nu foarte fericit al regiunii, in care Federatia Rusa, in „stilul istoric care a consacrat-o”, a anexat un teritoriu al unui stat suveran si independent – Ucraina.

„Un astfel de eveniment nu poate decat sa creeze ingrijorare pentru tarile din regiune, indiferent daca ele sunt tari membre UE sau NATO. Securitatea regionala este la fel de importanta pentru un stat ca Republica Moldova ca si un stat ca Romania”, a adaugat Basescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.