Acasă Stirile zilei Justitia Cazul lui Andrei Placinta se va rejudeca la Curtea de Apel

Cazul lui Andrei Placinta se va rejudeca la Curtea de Apel

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Magistratii ICCJ au decis rejudecarea dosarului lui Andrei Placinta de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Inalta Curte de Casatie si de Justitie a decis sa dea curs solicitarii avocatilor lui Andrei Placinta, dar si al procurorilor si sa trimita dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti este instanta care l-a condamnat pe Andrei Placinta la sase ani de inchisoare cu executare, insa chiar procurorii au recunoscut ca s-au facut greseli. Lui Andrei Placinta nu i s-a respectat dreptul la aparare: acesta nu s-a putut prezenta la un termen, dupa aceea a fost asistat de un avocat din oficiu, nu i s-a permis o noua amanare pentru a veni cu avocatul ales si a fost judecat dupa care a primit sentinta.

Curtea de Apel va rejudeca procesul si dupa aceea dosarul va ajunge din nou in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Hotararea ICCJ este definitiva.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat in discutie, joi, recursul facut de Andrei Placinta impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare pentru tentativa de omor.

La termenul de joi al procesului, judecatorii l-au audiat pe Andrei Placinta, care le-a aratat acestora ca nu a avut niciun moment intentii criminale, ci doar pe aceea de a pleca din locul „famat” in care se afla. Astfel, a aratat Placinta, din cunostintele sale, zona unde s-a petrecut incidentul din urma cu doi ani este populata cu persoane care nu-si castiga existenta in mod licit, „cu femei care practica prostitutia”, iar teama de acest loc l-ar fi impins la acele gesturi.

Avocatii lui Placinta au aratat instantei supreme ca decizia CAB a fost luata nedrept in sensul in care clientului lor nu i-a fost asigurat un drept efectiv la aparare.

Unul dintre avocatii lui Placinta a precizat astfel ca, in faza apelului, completul de judecata a decis solutionarea cailor de atac fara prezenta avocatului ales de catre Andrei PlacintaViorel Ros. Aparatorul lui Placinta a aratat ca in acest fel nu s-a asigurat un drept efectiv la aparare pentru Placinta si ca trebuie reluata judecata in faza apelului, proces la care sa participe si avocatii alesi ai acestuia.

Procurorul de sedinta a fost de acord cu solicitarea aparatorilor inculpatului si a aratat ca dosarul ar trebui trimis, pentru rejudecarea apelurilor, la CAB.

„Este adevarat ca motivul (…) de recurs este admisibil, este adevarat ca apelul s-a judecat in lipsa aparatorului ales al inculpatului, iar in acest el nu s-a asigurat dreptul la aparare”, a aratat procurorul judecatorilor.

Senatorul Sorina Placinta a aratat, la finalul procesului, ca are incredere in justitia romana si este convinsa ca se va face dreptate in cazul fiului ei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos