Invaluite mereu in mister, visele reprezinta o componenta a vietii umane, dar si a animalelor, pe care nu putem sa ne-o explicam in totalitate. Imaginile si trairile experimentate din timpului somnului exista si se desfasoara, independent de vointa noastra, uneori dupa tipare bine definite.

Mesajele transmise prin intermediul viselor ne fascineaza si ne starnesc adesea, curiozitatea. Desi multi dintre noi interpretam visele ca mesaje ale divinitatii, psihologia sustine ca acestea sunt o interpretare a dorintelor latente stocate in subconstient. Indiferent de maniera de abordare a viselor, ele comunica ceva despre noi si despre lumea inconjuratoare.

Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre vise:

1. incepand cu varsta de 10 ani avem, in medie, intre patru si sase vise in fiecare noapte. Ceea ce inseamna intre 1.460 si 2.190 de vise in fiecare an. Aceasta realitate, tradusa in parametrii temporali, sustine ca o fiinta umana petrece aproximativ 6 ani din viata visand (ceea ce inseamna cam doua ore pe noapte).

2. La cinci minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ceea ce am visat. Iar dupa zece minute uitam 90% din ceea ce am visat. Altfel spus: visam de fiecare data. Doar ca, uneori, nu ne amintim ca am visat.

3. Atunci cand visam, corpul nostru este “paralizat”. Mai exact, dupa primele 90 de minute ale somnului, se intra in faza somnului rapid (faza REM – rapid eye movement), cand eliberarea anumitor neurotransmitatori este complet suprimata. Drept rezultat, neuronii motorii nu sunt stimulati, conditie cunoscuta sub denumirea de relaxare nervoasa. Aceasta relaxare suprima astfel miscarile necontrolate ale corpului in timpul somnului.

4. Visele comunica in simboluri, nefiind intotdeauna ceea ce par a fi

Atunci cand visam despre un anumit subiect, este posibil ca visul sa nu se refere tocmai la acel lucru. Visele comunica intr-un limbaj simbolic si incifrat. Mintea, inconstienta, incearca sa compare visul cu altceva, similar. Asadar, orice simbol ar alege visul, este foarte putin probabil sa fie vorba despre un simbol explicit. Practic, aici intervine acea „interpretare a viselor”, de care se face vinovat Freud si care asociaza scenarii onirice precum pierderea dintilor cu decesul cuiva apropiat, scaldatul in ape tulburi cu o boala ce se apropie, ori prezenta unor animale cu niste dusmani, mai mici sau mai mari, din viata reala.

5. Barbatii si femeile viseaza in mod diferit

In timp ce 70% dintre personajele care apar in visele unui barbat sunt tot barbati, femeile tind sa viseze barbati si femei intr-o proportie aproape egala. in plus, visele barbatilor contin mai multa agresivitate.

6. Visele previn psihozele

intr-un studiu recent asupra somnului, s-a constatat ca subiectii care erau treziti la inceputul fiecarui vis, dar li se permiteau, totusi, opt ore de somn, au experimentat cu totii dificultati de concentrare, iritabilitate, halucinatii si semne de psihoza, dupa numai trei zile de asemenea tratament. Atunci cand, in sfarsit, li s-a permis un somn continuu si neintrerupt, cu vise, creierele subiectilor au recuperat timpul pierdut ridicand simtitor procentul de somn in stare REM (Rapid Eye Movement sau miscarea rapida a ochilor). Adica, au visat mult mai mult, pentru a ajuta la refacerea cerebrala.

7. Si nevazatorii viseaza

Daca o persoana si-a pierdut vederea pe parcursul vietii, va continua sa viseze la fel ca toti ceilalti oameni; daca s-a nascut fara vedere, nu viseaza imagini, insa visele sale se bazeaza pe sunete, mirosuri, senzatii de atingeri si emotii, noteaza antenasatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.