Un expert in securitate internationala  lanseaza o ipoteza-soc: este posibil ca in acest an sa ne confruntam cu „sfarsitul lumii” – cu sfarsitul lumii internationale asa cum ne-a obisnuit noi cu ea, trans-atlantica, dominata de NATO si UE, in limitele unei ordini internationale liberale.

„in nici un caz nu am in vedere o semnificatie de tip escatologic, sfarsitul fizic si biologic al lumii, ceva de genul Apocalipsei biblice sau al teoriilor maya, care preziceau anul 2012 ca final al planetei Pamant”, spune expertul roman in teme de securitate, Iulian Fota, citat de ziare.com.

Scenariul sumbru prevede ca lumea internationala, asa cum am invatat-o noi dupa 1990 si asa cum ne-am obisnuit cu ea, sa se transforme atat de mult incat sa devina de nerecunoscut, sa ne fie dintr-odata straina si ostila.
„Asa cum s-a mai intamplat o data, intre 1938-1940. Se poate repeta scenariul de „sfarsit de lume” din anii ’30? Din pacate, da, este posibil sa ne confruntam cu o astfel de situatie, atat in Europa, prin Brexit si revansismul Rusiei, dar si in SUA, prin posibila victorie a lui Donald Trump si indepartarea SUA de UE.

Si asta pe fondul deja palpabil, vizibil, de necontestat al transformarii inevitabile a sistemului international, din unul dominat cinci sute de ani de Vest intr-unul in care Occidentul trebuie sa imparta arena cu „Restul”, scrie Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.