Acasă Stirile zilei Stiinta Cate zile poate REZISTA virusul EBOLA pe anumite suprafete!

Cate zile poate REZISTA virusul EBOLA pe anumite suprafete!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Virusul Ebola are o rezistenta destul de mare pe anumite suprafate, in cazul in care acestea sunt mentinute la temperaturi scazute, se arata intr-un studiu.

In urma unor teste efectuate in 2010, inainte de izbucnirea actualei epidemii, cercetatorii de la DSTL au constatat ca virusul Ebola Zair (Zebov) poate rezista 50 de zile pe mostre fixate pe suport de sticla, la temperaturi de 4 grade Celsius.

Centrul american pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) a afirmat, anterior, ca virusul poate rezista cateva ore pe suprafata unor obiecte uscate, cum ar fi clanta usii, si ramane prezent pentru cateva zile in fluidele corporale.

Solutiile de curatare, inclusiv inalbitorul casnic, pot insa indeparta virusul, potrivit cercetatorilor, informeaza Daily Mail.

Epidemia de Ebola, care afecteaza in special Africa de Vest, a provocat deja moartea a aproape 5.000 de persoane dintr-un total de 10.000 de persoane infectate. Epidemia este cea mai grava din istoria febrei hemoragice, care a fost descoperita in 1976 in Republica Democrata Congo.

Perioada de incubatie a virusului este de cuprinsa intre 2 si 21 de zile. Virusul Ebola se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor care prezinta simptomele infectarii cu febra hemoragica. Virusul nu se transmite prin aer, apa sau alimente, iar o persoana infectata nu poate transmite boala inainte de aparitia simptomelor specifice.

Pana in acest moment, nu a fost descoperit un vaccin impotriva Ebola, insa mai multe vaccinuri experimentale si tratamente sunt in curs de testare.

Sursa: mediafax.ro