Acasă Life Cate E-uri au de fapt cele mai naturale alimente? Ati manca un...

Cate E-uri au de fapt cele mai naturale alimente? Ati manca un aliment care contine E 460, E 306 (tocoferol), butanoat de metiletil, agent natural de afanare (etilena), E 515?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un chimist australian, James Kennedy, a incercat sa demonstreze chimic ca multi dintre semeni nu au habar ce inseamna natual, toxic sau nociv pentru organism si se impacienteaza la auzul unor substante care fac parte in mod natural din compozitia fructelor si legumelor. Chimistul a facut chiar si un tabel al ingredientelor unor alimente naturale, demonstrand astfel ca acestea contin mai multe ingrediente decat cele create in laborator.

Ati manca un aliment care contine E 460, E 306 (tocoferol), butanoat de metiletil, agent natural de afanare (etilena), E 515? Ei bine, astfel de ingrediente se gasesc in banane. Iar tocoferol inseamna, in limbajul de toate zilele, vitamina E. Orice obiect pe care il folosim, orice aliment, orice bautura – toate sunt formate din elemente chimice. Chiar si aerul pe care il respiram, chiar si corpul uman.

Este vorba despre fructe naturale, care nu contin urme de pesticide, insecticide sau ingrasamant chimic. Din imaginea de mai jos puteti vedea ca o banana contine nu mai putin de sase E-uri si ingrediente cu denumiri ingrijoratoare. Iar printre denumirile „obisnuite” gasim cenusa.


In cazul afinelor, lucrurile sunt chiar mai amuzante. Printre ingrediente se afla si „aerul proaspat” – E941 (nitrogen), E948 (oxigen) si E290 (dioxid de carbon).

Afinele sunt considerate un „superaliment” pentru ca au proprietati antioxidante – date de E 163, sau antocianina.

James Kennedy a facut si lista ingredientelor ananasului si capsunilor. Pe langa coloranti, aici gasim si conservanti – E 236 si E 296, si arome.


De altfel, arome gasim si in oua. Printre acestea – formaldehida si acetona.


Chimistul subliniaza si ca multe substante potential periculoase se gasesc in alimentatia noastra, dar ca acestea sunt prezente in doze mult prea mici pentru a fi daunatoare. James Kennedy incearca sa combata „chimiofobia, care inseamna teama sau dezgustul fata de ceea ce este perceput a fi chimic. El pregateste si o carte pe aceasta tema, pe care vrea sa o publice anul acesta.

sursa: digi24.ro