Acasă Stirile zilei Catalin Tolontan trage un semnal de alarma! Chinezii ar putea lua partea...

Catalin Tolontan trage un semnal de alarma! Chinezii ar putea lua partea leului din piata media! Statul roman continua sa-si bata joc de TVR si RRA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In timp ce China e la un pas sa cumpere ProTV, de departe cea mai mare televiziune de la noi, statul roman continua sa-si bata joc de TVR si RRA, singurele cu buget comparabil, scrie Catalin Tolontan. Se aduna tot mai multe informatii validate de surse internationale reputate ca CME, compania-mama a ProTV, va ajunge in posesia unui fond de investitii din China, aliat cu o entitate din Cehia.

Nu e nici prima si nici ultima incercare a statului chinez de a-si cultiva ”soft power” in UE si SUA.

Problema e ca mai toate investitiile sale in media occidentala, exista deja studii in America – unde a cumparat publicatii locale, nu au salvat libertatea presei. Dimpotriva. Rezultatul e ca publicatiile achizitionate de chinezi merg mai prost.

Chinezii vor cumpara in termeni de audienta si buget mai mult decat toate celelalte televiziuni puse la un loc. Are si cea mai de succes platforma de online.

Veniturile ProTV merg spre 170 de milioane de euro in 2017.

Doar TVR se apropie de aceasta suma, din bani publici.

Daca s-ar aduna si RRA, care cheltuieste si el 85 de milioane de euro, televiziunea si radiourile publice, unite, ar depasi sensibil ProTV si ar putea echilibra conversatia nationala.

Nimeni din statul roman nu pare ca observa ce se intampla.

Cea mai urmarita sursa de informare si de entertainment din TV si internetul romanesc are mari sanse de a ajunge in posesia Chinei.

si singura competitie serioasa care ar putea exista este in continuare capusata economic si condusa de doi presedinti directori generali, Doina Gradea si Georgica Severin, a caror principala calitate e loialitatea pentru PSD.

in timp ce chinezii vor scoate bani si vor face audienta la ProTV, contribuabilul roman va alimenta televiziunea si radiourile publice, ca sa obtina o audienta si un efect minuscul.

Refacerea reala a TVR si RRA ar putea fi adevarata provocare in media a lui 2018. Dincolo de orice interes de partid, ca, la cum arata situatia de la Titu la Beijing, e un lucru care ne priveste pe toti.

si nu din perspectiva nationalista, ci din perspectiva serviciului public cu care e datoare media.

Din pacate, sunt sanse mici sa se intample o redesteptare.

Plauzibil e urmatorul scenariu.

Ca si pana acum, tot felul de aventurieri si de ”faliti” profesional, fara nicio istorie profesionala de succes si fara respect pentru jurnalism, se vor lauda ca ”se vor lupta pentru tarisoara”.

Dincolo de TVR, in piata privata se vor risipi o mie de proiecte fara audienta si cu mica relevanta publica, in permanenta insolventa, care vor continua sa agonizeze sau sa apara sub alte nume si in 2018.

Acum au si un pretext ca sa cerseasca: se vor bate cu chinezii

si, in acest timp, ProTV va lua, ca si acum, 60% din piata, din 2018 bani pentru China.

Sursa: Tolo.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUltimul secret al lui Nicu Ceausescu! A fost pastrat timp de 40 de ani! Ultimele momente din viata cuplului dictatorial!
Articolul următorSpune-mi ce animal vezi prima data, ca sa-ti spun ce personalitate ai!