Acasă Politic Cat ii costa pe romani sa mearga la vot!

Cat ii costa pe romani sa mearga la vot!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bugetul alocat alegerilor locale este de 350.663.000 de lei, urmand sa fie organizate 18.616 sectii de votare, in timp ce 50.000 de politisti, jandarmi si pompieri vor fi angrenati in masurile de ordine si liniste publica aferente procesului electoral, a anuntat ministrul Petre Toba, joi, la sedinta Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activitatilor de organizare a alegerilor locale.

„Bugetul alocat alegerilor locale din anul 2016 este de 350.663.000 de lei. Alocarea sumelor de la bugetul de stat se realizeaza prin bugetele Ministerului Afacerilor Interne, Secretariatului General al Guvernului, Autoritatii Electorale Permanente si Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Noi, MAI, am efectuat deja in baza solicitarii facute de catre institutiile prefectului, am efectuat deja virarile de credit bugetar, conform solicitarilor prefectilor in limita fondurilor aprobate, si de asemenea MAI asigura confectionarea stampilelor cu mentiunea ‘Votat’, imprimarea timbrelor autocolante care se vor aplica pe cartile de identitate ale alegatorilor. Vor fi realizate de asemenea peste 93.000 de stampile cu mentiunea ‘Votat'”, a spus Petre Toba.

Potrivit acestuia, pentru alegerile locale din acest an vor fi organizate 18.616 sectii de votare. „Fiind alegeri locale (…) se va vota doar in localitatea de domiciliu sau de resedinta”, a precizat ministrul.

Acesta a mai spus ca Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale asigura achizitionarea hartiei necesare pentru tiparirea buletinelor de vot, transmite Agerpres.

„MAI a elaborat deja planul general de masuri privind mentinerea si asigurarea sigurantei publice premergator si in timpul campaniei electorale. Totodata, pentru a realiza o pregatire unitara cu efectivele MAI am elaborat un ghid privind legislatia aferenta alegerilor locale si a fost trimis catre toate structurile cu atributii la nivel teritorial si s-a luat masura instruirii tuturor efectivelor noastre, tocmai pentru o aplicare si o abordare unitara. La nivel judetean, am solicitat si s-au efectuat deja evaluarile din punctul de vedere al riscului pentru ordinea si linistea publica”, a explicat Toba.

In acest sens, el a spus ca a fost evaluat necesarul de forte si mijloace necesare pentru buna organizare a alegerilor locale.

„Din toate estimarile avem pregatiti 50.000 de politisti, jandarmi, pompieri, care vor fi angrenati in masurile de ordine si liniste publica aferente procesului electoral. Din cei 50.000, aproximativ 30.000 vor fi destinati doar pentru paza sediilor birourilor electorale de circumscriptie si a celor 18.616 sectii de vot”, a explicat Petre Toba.