Acasă Multimedia Fotogalerie Castelul BRAN: Transformare incredibila dintr-o RUINA intr-o FABRICA de bani! Vezi GALERIE...

Castelul BRAN: Transformare incredibila dintr-o RUINA intr-o FABRICA de bani! Vezi GALERIE FOTO + TUR VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Castelul Bran este situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, fiind un punct de atractie pentru turistii romani, dar mai ales straini. Numele sau provine din limba slava, unde brana insemna poarta.

Bran, impreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural romanesc. Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, zona este pretuita pentru frumusetile naturii.

Tinutul dintre Bucegi si Piatra Craiului au determinat o serie de episoade istorice inca din preistorie si pana in prezent, reliefate de o data geografica si istorica majora: Trecatoarea Branului.

Amfiteatru natural, strajuit la est de muntii Bucegi si la vest de masivul Piatra Craiului, Trecatoarea Bran oferea prin deschiderea sa o larga panorama atat spre Tara Barsei cat si spre dealurile si valea Moeciului.

Prima atestare documentara referitoare la castel dateaza din anul 1377, cand regele Ungariei, Ludovic I d`Anjou a emis un act prin care acorda dreptul brasovenilor de a construi o cetate de piatra.

Aceasta decizie a fost luata ca o masura urgenta de intarire a granitelor din partea de sud-est in fata pericolului turcesc care ameninta permanent. Astfel, locuitorii Brasovului au inceput ridicarea cetatii pe propriile cheltuieli si au terminat-o in anul 1382.

Cetatea a fost inaltata pe o stanca, pentru a se putea supraveghea toata regiunea. In anul 1395, marele domnitor al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran a incheiat un acord de alianta cu Sigismund de Luxemburg, prin care lua in posesie Castelul Bran, realizand ca are o importanta mare din punct de vedere strategic si economic.

La putin timp dupa moartea lui Mircea cel Batran, castelul a fost luat de catre voievodatul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara.

In anul 1920, orasul Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria in semn de multumire pentru contributia la Marea Unire din 1918. Ulterior, a urmat o perioada de 7 ani de zile, timp in care castelul a fost restaurat de catre arhitectul Carol Liman, care a reusit sa il transforme intr-o resedinta de vara inconjurata de parcuri, alei, fantani, terase, construind tot atunci si Casa de ceai.

Pe durata acestor lucrari, castelul a fost iluminat de la o uzina electrica si dotat cu apa de la o fantana in stanca. In anul 1938, Castelul Bran a fost lasat mostenire de catre Regina Maria, fiicei sale Principesa Ileana, care a fost stapana pe intregul domeniul pana in 1948.

Dupa expulzarea Casei Regale din Romania, Castelul Bran a trecut in proprietatea statului, trecand prin clipe grele in care a fost devastat si abandonat. Din anul 1956, Castelul a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala si a fost deschis vizitatorilor, dar aflandu-se intr-o avansata stare de degradare, castelul intra in restaurari in anul 1987.

In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, mai mult datorita Castelului care a nascut atatea povesti de groaza, socotindu-se ca ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula.

Dracula – asa cum este perceput astazi – constituie rezultatul interferentei unor fapte istorice reale, intrate in legenda, legate de domnia lui Vlad TepesDracula, al consemnarilor unor cronicari ai vremii, cu intentia de a-l pune pe marele voievod într-o lumina nefavorabila, amplificate în secolele urmatoare prin asocierea cu personajul romanului de fictiune „Dracula”, aparut in Anglia, în 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker.

Adevarul despre domnitorul Tarii Romanesti Vlad Tepes (1456-1462; 1476) este cunoscut din numeroase lucrari apartinand istoricilor romani si straini.

Convins ca numai o domnie puternica in interior putea sa asigure ordinea în tara si sa organizeze cu succes apararea ei de primejdiile externe, Vlad Tepes recurge la o domnie autoritara, impune supusilor sai cinstea si harnicia ca virtuti; necinstea (hotia) lenevia si viclenia erau pedepsite cu asprime prin tragerea în teapa, o pedeapsa cruda, dar care poate fi inteleasa doar in raport cu epoca în care a trait, o epoca de mare cruzime, care a cunoscut si alte pedepse, la fel de aspre, cum ar fi arderea pe rug, spanzuratoarea etc..

Cum a fost transformat Castelul Bran dintr-o ruina intr-o fabrica de bani. E pe 2 in topul Forbes

Castelul Bran a fost retrocedat mostenitorilor Reginei Maria in urma cu 3 ani. Renovat si administrat cu talent, acum aduce incasari de peste un milion de euro, inclusiv din nunti si petreceri private. Incurajati de prieteni si sfatuiti de arhitecti buni, cu experienta in renovarea proprietatilor germane sau franceze, noii proprietari s-au pus pe treaba.

Reteta succesului a venit imediat dupa ce castelul a fost remobilat, in spiritul epocii. Pe langa vizitatorii obisnuiti, contra cost, oaspetii au putut sa-si organizeze aici evenimente speciale, cum ar fi nunta. Pretul este de 20.000 de euro.

Zilnic, aproximativ 5000 de turisti trec pragul proprietatii. Un bilet costa 25 de lei pentru un adult. Taxa de filmare este de 20 de lei. Iar la iesire, multi se opresc in libraria castelului, cu albume despre Bran sau diverse carti in engleza, aduse special pentru straini, dar si cu vinuri, obiecte de artizanat sau produse bio. Toate acestea rotunjesc incasarile.

EVOLUTIA profitului anual pe ultimii 3 ani:

500.000 euro – 2009

1.000.000 euro – 2010

1.200.000 euro – 2011

Graficul de profit anual l-ar face invidios pe orice manager de top din lume. Iata de ce Castelul Bran, evaluat azi la 140 de milioane de dolari, a ajuns pe locul doi in clasamentul Forbes pentru cele mai scumpe proprietati din lume.

Programul de vizita al castelului:

01 octombrie – 30 aprilie

Luni: 12:00 – 16:00

Marti – Duminica: 9:00 – 16:00

Ultima intrare: 16:00

Programul pentru Sarbatorile de Iarna 2012:

24 Decembrie 2012:

09:00 – 16:00

25 Decembrie 2012:

09:00 – 16:00

26 Decembrie 2012:

09:00 – 16:00

31 Decembrie 2012: 09:00 – 16:00

01 Ianuarie 2013: 11:00 – 17:00

02 Ianuarie 2013: 09:00 – 16:00

Pretul biletului:

Adulti

25 lei

Adulti 65+: 15 lei ( pe baza CI/ID )

Studenti: 10 lei ( pe baza carnetului / legitimatiei )

Elevi: 5 lei

Taxa de filmare pentru amatori 20 lei

TAXA FOTO ESTE INCLUSA IN BILETUL DE INTRARE!

Filmarea / fotografierea profesionala este permisa in urma semnarii unui contract. Tariful acestora se face pe baza de oferta personalizata.

GRATUITATI

– persoane cu dizabilitati

– persoane institutionalizate.