George Plassat, bossul de la Carrefour, este condamnat sa ia masuri radicale daca vrea sa redreseze un grup care nu mai are de mult o orientare strategica clara.

In primul rand, vor fi anuntate, cel mai probabil, concedieri: 500-600 de angajati din Franta vor fi disponibilizati. Asta pare a fi cel mai simplu, adevarata provocare pentru Plassat fiind cum va reusi sa redinamizeze reteaua de magazine, dat fiind ca hypermarketurile grupului se confrunta, de cativa ani, cu o erodare constanta a vanzarilor, iar marjele de profit sunt din ce in ce mai mici. Potrivit estimarilor, Plassat ar avea nevoie de trei miliarde de euro pentru a finanta programul sau de redresare a retelei europene de hypermarketuri. O solutie avuta in vedere: o majorare de capital clasica cu un discount important, dar va fi greu pentru grup sa ia bani de pe bursa, dat fiind ca actionarilor nu le va conveni diluarea automata a portofoliului. Din acest motiv, conducatorii grupului ar putea opta pentru o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni. Oricum, nici pe Bursa nu o duce prea bine Carrefour: valoarea actiunii a scazut cu 50% in trei ani.

Potrivit estimarilor specialistilor in retail, masurile lui Plassat ar putea viza si piata romaneasca, existand chiar voci care iau in calcul chiar o retragere a Carrefour din Romania.

Carrefour pleaca din Romania. Posibil sau nu?

Primele zvonuri potrivit carora Carrefour ar putea renunta la operatiunile din Romania au aparut in aprilie anul acesta. ING a pus pe hartie, intr-un raport de analiza pentru investitori, noua state din care gigantul francez s-ar putea retrage printr-o vanzare de active, Romania fiind printre ele.

In 2011, vanzarile Carrefour in Romania au crescut cu 4,8%, la 1,184 miliarde euro, datorita extinderii retelei de magazine.

Carrefour isi va prezenta joi rezultatele financiare aferente primei jumatati din acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.