Acasă Stirile zilei Stiinta Care sunt riscurile nebanuite de NASA pentru sanatatea astronautilor!

Care sunt riscurile nebanuite de NASA pentru sanatatea astronautilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

NASA a anuntat ca astronautii care ar ajunge pe Marte ar fi expusi la riscuri medicale nebanuite care trec dincolo de criteriile actuale in materie de sanatate.

„Acest tip de misiuni i-ar expune probabil pe membrii echipajului la niveluri de riscuri cunoscute care trec dincolo de cele autorizate de criteriile actuale in materie de sanatate, precum si la o serie de riscuri inca vag definite, incerte, aproape imprevizibile”, se afirma in raportul intocmit de Institute of Medicine (IOM).

In consecinta, orice misiune spatiala pe termen lung sau in spatiul indepartat, considerate posibile in urmatoarele decenii, va necesita un anumit grad de examinare etica, au adaugat aceiasi experti.

In zilele noastre, astronautii sunt trimisi in spatiu pe orbita terestra joasa, unde pot sa petreaca intre trei si sase luni, la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Insa o misiune pe Marte ar putea sa dureze pana la 18 luni.

NASA a anuntat ca doreste sa trimita astronauti pe „planeta rosie” pana in anul 2030 si lucreaza in prezent la dezvoltarea unui lansator si a unui vehicul spatial care sa ii permita atingerea acestui obiectiv.

Riscurile pentru sanatate in timpul misiunilor scurte in spatiu pot sa includa ameteli, stare generala de slabiciune, tulburari de vedere, iar riscurile misiunilor pe termen lung pot sa ajunga pana la cancere induse de radiatii si pierderea masei osoase.

Tinand cont de aceste riscuri incerte si vag cunoscute, NASA a cerut expertilor de la IOM sa dezvolte un cadru etic pe baza caruia sa isi ghideze deciziile viitoare in domeniul zborurilor spatiale cu echipaje umane la bord.

Membrii acestui comitet de experti au refuzat insa sa creeze o serie de criterii de sanatate diferite si specifice pentru misiunile pe Marte. In schimb, grupul a ajuns la concluzia ca singura optiune este de aceea de a acorda exceptii pentru anumite criterii de sanatate actuale.

IOM a avertizat totodata in legatura cu faptul ca NASA ar trebui, in ciuda acestor aspecte, sa determine daca aceste exceptii raman acceptabile din punct de vedere etic.

„Orice exceptie ar trebui sa fie rara si sa se produca doar in cazul unor circumstante particulare”, a subliniat IOM, citand exemplul necesitatii ca astronautii sa poata sa decida ei insisi de a participa sau nu la astfel de misiuni sau nevoia de a alege misiunile benefice pentru societate in general.

Comitetul a recomandat, de asemenea, agentiei spatiale americane sa ofere o asigurare medicala pe viata pentru fiecare dintre astronautii sai.

Sursa: mediafax.ro