Doctorul Octav Ginghina stie in sufletul lui ca razboiul nu e pierdut cu boala secolului. Se pregateste constant si neintrerupt. CV-ul care-l recomanda e lung si tradeaza o lupta neobosita cu un dusman la fel de bine pregatit ca si el. Are multiple competente in chirurgia oncologica, laparoscopica, opereaza cu succes metastaze hepatice si colo-rectale.

Cancerul nu doare in fazele incipiente, adica exact in acele momente cand ar fi cel mai probabil curabil. Doare abia cand rupe barierele anatomice si invadeaza tesuturi bine inervate. Vorbim despre niste celule diferite de restul celulelor din corpul nostru, care incep sa creasca, sa invadeze structurile din jur si evident iau din resursele organismului.

Am ales chirurgia hepato-bilio-pancreatica pentru ca tatal meu a murit din cauza acestei patologii. Nimic filozofic, e mai mult o chestiune personala.

Este foarte greu sa gasim cancere in faze incipiente. Este mare nevoie de programe dure de screening. Cand spun dure, inseamna ca noi toti trebuie sa fim constienti ca trebuie sa participam activ in ele. Lasand la o parte localizarile complexe ale carcinomului, ganditi-va la melanom – cancerul de piele vizibil – avem atatea cazuri depistate in faze avansate! La intrebarea de ce nu ne-am investigat din timp, cel mai frecvent raspuns este – nu am avut timp. Este foarte usor sa judecam pacientul oncologic si sa il condamnam cu replica – a venit prea tarziu. Oamenii nu au timp de ei si atunci cancerul isi face el timp pentru ei, spune medicul intr-un interviu pentru Avantaje.

Este adevarat ca un prim semn al cancerului de pancreas este schimbarea preferintelor alimentare… inexplicabil, cei afectati nu mai mananca paine si carne.

Din pacate, de cele mai multe ori, cand nu mai pot manca aceste alimente este deja tardiv. Aceste preferinte exprima o insuficienta a pancreasului exocrin, determinand tulburari de digestie, secundar de existenta tumorii care ii afecteaza functia. si totusi, atatea alte lucruri ne schimba de-a lungul vietii preferintele culinare, incat acest semn nu ne mai atrage atentia de multe ori.

Astazi in cancerul de pancreas chirurgia este singura sansa a unui pacient si cu toate acesta, chiar si in cazul chirurgiei perfect facute, un procent covarsitor de pacienti vor reveni cu recidive dupa doar 2 ani de la operatie sau chiar si mai repede unii. Chimio si radioterapia ne ajuta, dar probabil nu atat de mult cat ne-am dori. Poate peste cateva luni cineva va citi acest articol si va zambi spunand: asta era inainte sa se descopere…

Cred ca toti chirugii au o relatie speciala cu divinitatea. Nu prea sunt chirurgi atei. Nici prea multi chirurgi practicanti. injuram prea mult cred. Dar si cand un chirurg injura in sala, cel mai des tumora pe care se lupta sa o scoata, este probabil tot un fel de rugaciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.