O investigatie a jurnalistilor de la Rise Project arata legaturile dintre Liviu Dragnea, pe care il numesc cel mai influent politician al momentului, si sinuciderea unui milionar roman: Costel Comana. Acesta s-a sinucis in 2015, in timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica.

Jurnalistii de la Rise Project scriu intr-o investigatie publicata astazi ca banii lui Costel Comana duc la Liviu Dragnea. Ei au mers pe urma banilor si au descoperit in Brazilia afaceri secrete – toate pe numele prietenilor din tinerete ai presedintelui PSD.

Unul dintre oamenii lui Liviu Dragnea este Mugurel Gheorghias. Acesta este poreclit „Melcul” si este fost coleg de facultate, coleg de trupa rock de-al sefului PSD si actionar al firmei Tel Drum.

Mugurel Gheorghias a infiintat peste ocean o firma pentru investitii in hoteluri, restaurante si alte imobiliare inca din 2010. El a introdus de cel putin sase ori in Brazilia, in 2010-2011, bani descrisi drept „investitii directe din Romania”.

Costel Comana, milionarul care s-a sinucis, si el a fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea. si el a infiintat alte doua firme pe malul Atlanticului, cu ajutorul aceluiasi localnic care apare in firma lui Gheorghias.

Intrebat de reporteri despre vacantele din Brazilia, Liviu Dragnea a declarat: „Eu merg in Brazilia de 11 ani si ii anunt pe toti cei care sunt preocupati de asta ca o sa mai merg. Asa cum am mers si in alte locuri din lume. Am stat in Brazilia, in foarte multe locuri. Brazilia e o tara mare. Nu am facut nimic ilegal. Din cate stiu eu am avut si inca am dreptul sa circul liber in aceasta lume. Punct.”

Povestea a inceput in 2010

In 2010, Mugurel Gheorghias (foto) a infiintat in orasul brazilian firma M&J Investimentos Turísticos LTDA. L-a luat drept partener in companie pe Campos Junior, viitorul partener al lui Comana, care a primit un singur procent din afacere.

Brazilianul era util pentru contactele sale extinse si pentru ca legile locale le impun strainilor sa coopteze cel putin un localnic in firmele lor, precizeaza Rise Project.

Gheorghias infiintase firma ca sa investeasca in hoteluri, restaurante si alte bunuri imobiliare, conform documentelor de la registrul din Fortaleza.

M&J Investimentos Turisticos Ltda a fost infiintata cu un capital social consistent de 1,8 milioane de reali, echivalentul a aproape un milion de dolari in 2010. Suma este foarte mare pentru o firma cu raspundere limitata. Campos Junior, de pilda, si-a reactivat tot in 2010 o firma de acelasi tip, ltda, cu doar 15 mii de reali drept capital social.

Ca si in cazul firmelor lui Comana, sumele investite pot fi mult mai mari decat capitalul social insa nu este cunoscuta valoarea acestora. Jurnalistii noteaza ca, in perioada 2010-2011, adica dupa infiintarea firmei braziliene, Gheorghias a adus bani in Brazilia pentru firma M&J Investimentos Turisticos in cel putin sase randuri.

Cele sase intrari de capital sunt prezentate drept „investitii directe din Romania”. Ele au fost inregistrate in baza de date a Bancii Centrale a Braziliei insa sumele nu sunt publice.

Si documentele firmei lui Gheorghias sunt semnate doar de Campos Junior, din 2010 pana in prezent. De altfel, localnicii le-au spus jurnalistilor de la Rise Project ca romanii au incredere absoluta in brazilian. Contactat de RISE Project, Campos Junior a refuzat sa raspunda intrebarilor si le-a spus sa vorbeasca cu „romanii aia despre care punem intrebari”.

In ambele companii, Costel Comana l-a avut ca partener constant pe un localnicul Campos Junior. Brazilianul de 38 de ani detine cate zece la suta din fiecare companie insa, mai important, el este omul bun la toate pentru romanii care se intalnesc pe ascuns in Brazilia. Localnicii le-au povestit sub protectia anonimatului reporterilor de la Rise Project ca brazilianul era practic soferul lui Dragnea cand acesta venea sa se distreze in Fortaleza.

Campos Junior l-a preluat pe Dragnea si de la peste 500 de kilometri distanta de Fortaleza de la aeroportul din Natal unde ateriza uneori demnitarul roman.

La data infiintarii firmei braziliene, de cealalta parte a oceanului, in Romania, Gheorghias era administrator si actionar in firma Tel Drum, firma privatizata in 2002 de Consiliul Judetean Teleorman.

Seful PSD era atunci presedintele Consiliul Judetean. Rise Project noteaza ca Liviu Dragnea a negat in cateva randuri ca ar avea vreo legatura cu Tel Drum, insa cert este ca o parte consistenta din banii firmei privatizate provin din afaceri facute cu autoritatile din Teleorman in perioadele in care Dragnea a fost fie prefect, fie presedintele CJ.

Dragnea este citat de Adevarul spunand, in 2011, in legatura cu Tel Drum si Gheorghias: „sobo (Liviu Lucian Dobrescu, un alt coleg de facultate) si Melcul (Mugurel Gheorghias) sunt fosti colegi de facultate si de trupa. Asta s-a intamplat acum 25 de ani. Nu inseamna ca acum stiu despre orice fost coleg ce firma are. Nu stiu daca ei sunt actionarii Tel Drum”.

Rise Project mai scrie ca Dragnea stia foarte bine la acea data ce face Gheorghias pentru ca tinea legatura cu el in Cumbuco, Brazilia. „Melcul” desfasura deja afaceri acolo si isi petrecea vacantele cu fostul coleg de trupa devenit important politician.

Jurnalistii mai spun ca au incercat sa obtina o reactie de la Mugurel Sorin Gheorghias, insa a fost de negasit. Sotia lui, Ramona Gheorghias, le-a transmis ca este plecat din tara si nu are nici telefon.

Cititi investigatia completa aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.