Acasă Stirile zilei Social CAPITANUL care l-a executat pe CEAUSESCU a facut dezvaluiri pentru PRESA INTERNATIONALA!

CAPITANUL care l-a executat pe CEAUSESCU a facut dezvaluiri pentru PRESA INTERNATIONALA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cuplul, „inca foarte indragostit”, a cerut sa moara impreuna, ca o sfidare fata de sentinta, care prevedea executia separat. El le-a acordat ultima dorinta si se consoleaza ca i-a ucis inainte sa-si piarda controlul, noteaza Graham-Harrison.

„I-am impuscat foarte repede. Simt ca i-am ajutat sa moara cu demnitate”, spune Boeru, adaugand ca se astepta sa simta bufnitura unor gloante in spate, cateva secunde mai tarziu, de la o mitraliera asezata in spatele lor, care „sa-i curete” pe oamenii responsabili de indrazneata executie.

Romani din generatia sa, educati in spirit comunist la scoala si de cruzimea umana in viata de zi cu zi, nu sunt impresionati de pretul tulburarii politice, comenteaza publicatia.

„Orice revolutie cere sange. Iar revolutia isi devoreaza eroii. Nu poti sa uiti asta”, afirma el zambind.

Boeru avea 31 de ani si era ofiter intr-o unitate de elita de parasutisti atunci cand s-a oferit voluntar pentru o misiune „misterioasa” de Craciun. Au primit ordinul cu doar cateva minute inainte sa-l intalneasca pe Nicolae Ceausescu, „imbibat” in apa de colonie, care fusese conducatorul absolut pana in urma cu cateva zile.

„Ministrul m-a intrebat «capitane, poti sa faci asta?». I-am spus «da». ce puteam sa spun?”, povesteste el.

Romania se afunda in haos, unul dintre ultimele state-satelit din estul Europei care isi dadea jos conducerea comunista. Unitatea lui Boeru a urmarit desfasurarea revolutiei, in secret, la postul Radio Europa Libera, alintat „soparlita”, probabil din cauza ca era interzis, dar reusea sa se strecoare prin crapaturile din edificiul propagandei, comenteaza The Guardian.

Pe 21 decembrie, toata unitatea a fost obligata sa jure credinta fata de omul pe care Boeru avea sa-l execute.

„Ne-au pus sa semnam o declaratie prin care dezavuam ceea ce se intampla si juram sa-l sustinem si protejam pe Ceausescu”, isi aminteste el.

In ziua urmatoare priveau socati cum cladirea gri a Comitetului Central, sediul partidului comunist, era cucerita de catre protestatari, iar Ceausescu si sotia sa fugeau cu elicopterul.

„Soldatii plangeau de fericire, persoane despre care credeai mai inainte ca sunt de acord cu regimul intru totul erau coplesite de emotie. Ne-am luat alcoolul ascuns, un coniac foarte prost, si am baut”, continua Boeru.

Apoi, timp de mai multe zile, au asteptat in cazarma, plictisiti dat tensionati, scrie ziarul.

„Imagineaza-ti (ce-ar fi) sa-l pot impusca pe Ceausescu. Daca as pune mana pe el, ce i-as face”, i-a spus un prieten lui Boeru in Ajunul Craciunului. Era Dorin Cirlan, iar chiar a doua zi s-a oferit voluntar sa faca parte din plutonul de executie.

A fost o dorinta de rau augur, pentru ca, la zborul inapoi de la locul procesului, elicopterul era intesat cu procurori, judecatori si gradati de rang inalt, comenteaza publicatia.

„Nu era loc in elicopter, asa ca Cirlan a fost nevoit sa stea pe cadavre, iar el este cel mai traumatizat”, spune Boeru. „Toata lumea voia sa fie in locul nostru atunci. Acum nu mai vrea nimeni”, adauga el.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos