Acasă Stirile zilei Social CAPITANUL care l-a executat pe CEAUSESCU a facut dezvaluiri pentru PRESA INTERNATIONALA!

CAPITANUL care l-a executat pe CEAUSESCU a facut dezvaluiri pentru PRESA INTERNATIONALA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parasutistul Ionel Boeru care a participat la executia sotilor Ceausescu, spune ca inca mai este nervos cand vorbeste despre acest lucru, ca este mai greu sa ucizi oameni neinarmati.

Mainile lui Boeru tremura usor in timp ce vorbeste despre ziua in care i-a impuscat pe dictatorul Nicolae Ceausescu si pe sotia acestuia, Elena Ceausescu, in spatele unei toalete, intr-o curte, pe un frig teribil, scrie Emma Graham-Harrison, semnatara acestui interviu din The Guardian.

De Craciun, in 1989, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afara, in timp ce Ceausescu canta Internationala, iar sotia sa, mai putin stapana pe sine, tipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat in fata unui zid si i-a mitraliat cu gloante de Kalasnikov.

Totul s-a intamplat atat de rapid, incat un jurnalist militar care a inregistrat video procesul a apucat sa filmeze doar ultima rafala de gloante si cadavrele deja cazute la pamant. Insa aceste cateva secunde i-au umbrit toata viata parasutistului, imbatranit acum, scrie The Guardian.

„Sunt inca nervos atunci cand vorbesc despre asta”, declara el, jucandu-se cu un pahar de coniac. „Am curmat doua vieti. Este mare lucru. In razboi este OK, dar cand omori oameni neinarmati este mai dificil. Nu-i doresc nimanui asa ceva, chiar daca meseria mea este sa omor oameni”, adauga el.

Solid, cu mustata si alert in inregistrarea video a procesului, a devenit un bunic plinut care nu regreta ca a pus capat definitiv regimului de frica al lui Ceausescu, saraciei si lipsurilor. Familia sa se afla printre milioanele de familii persecutate, scrie Graham-Harrison.

„Bunicul meu era preot, un liberal, a fost inchis mult timp din viata lui”, spune Boeru, adauagand ca „a fost cu adevarat fericit dupa aceste evenimente, fericit ca regimul s-a schimbat, ca Ceausescu a murit, si mi-a spus «Nu-ti face griji, iau toate pacatele tale asupra mea»”.

Sa fii unul dintre cei mai faimosi calai din secolul trecut are un pret, comenteaza The Guardian, adaugand ca acest lucru l-a costat intimitatea, pacea si casatoria cu o femeie ingrijorata de renumele sau infiorator.

Boeru crede ca gloantele sale i-au ucis pe Ceausesti, pentru ca, atunci cand a inceput sa traga, unul dintre cei trei membri ai plutonului de executie a ramas „paralizat” timp de cateva secunde, iar al doilea a uitat sa-si puna arma pe automat, tragand doar cateva focuri, pe rand.

Continuarea interviului pe PAGINA URMATOARE!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos