Acasă Stirile zilei Diaspora Capitala europeana unde mii de protestatari au scandat in strada numele Laurei...

Capitala europeana unde mii de protestatari au scandat in strada numele Laurei Codruta Kovesi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In plina campanie pentru alegerile generale anticipate din Bulgaria, mii de protestari cer demisia procurorului general, acuzat ca este omul mafiei.

Saptamana aceasta, miercuri, cateva mii de protestari au blocat accesul procurorului general al Bulgariei, Ivan Ghesev,in sediul Palatului de Justitie din Sofia. De cateva luni, protestarii cer demisia acestuia, pe care-l acuza de “protejarea oligarhiei”, iar actiunile lor s-au intensificat dupa ce SUA a anuntat o serie de sanctiuni impotriva a sase cetateni bulgari acuzati de fapte grave de coruptie.

”Ivan Ghesev a transformat Parchetul in bata de baseball a mafiei, intr-un scut care ii apara interesele”, a declarat Ghiorghi Ghirghiev, liderul organizatiei neguvernamentale Boet, care a initiat miscarile de protest. Manifestantii poarta banderole cu mesaje in care Ghesev este numit mafiot si care cer interventia sefei Parchetului European. ”Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastra”. Ivan Ghesev, care supravegheaza activitatea ansamblului procurorilor si are ultimul cuvant asupra anchetelor, a fost una dintre principalele tinte ale manifestatiilor din vara lui 2020 contra guvernului condus pe atunci de Boiko Borisov.

Mandatul lui Ghesev expira abia in 2026 si lui i se reproseaza ca a inchis ochii la actiunile fostului deputat Delian Peevski, acuzat de Trezoreria americana (Ministerul de Finante – n.r.) de implicare intr-un sistem de mita si trafic de influenta. Sanctiunile americane, cele mai importante luate dupa adoptarea ‘legii Magnitsky’, numele unui avocat rus decedat in detentie, au relansat dezbaterea despre coruptie in Bulgaria, cu numai o luna inaintea alegerilor parlamentare anticipate, prevazute pentru 11 iulie.