Acasă Life Dezvoltare Personala Cand stai de vorba cu o persoana aroganta, aminteste-ti asta!

Cand stai de vorba cu o persoana aroganta, aminteste-ti asta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu urasti momentele in care cineva se comporta superior fata de tine? Cu siguranta intelegi la ce ma refer. Poate ca tocmai te-ai intalnit cu aceasta persoana la o petrecere si in doar cateva minute iti spune cat de extraordinara este, de ce este importanta si de ce stie totul despre tot.

Oamenii de genul acesta te pot face sa te simti mic si lipsit de valoare. Dar asteapta. De ce ar trebui sa fii tu cel care sufera in mainile unui magaloman? Dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza, acestia au o problema, nu tu.

Iata cat de important sunt!

O persoana care sufera de iluzia maretiei va crede ca poseda calitati superioare persoanelor obisnuite. In multe cazuri, acestia vor declara in mod fals ca sunt celebri, bogati sau chiar geniali. Deoarece s-au convins pe ei insisi ca poseda toate aceste trasaturi, acesti oameni pot fi extrem de convingatori cand vorbesc cu alte persoane.

Se estimeaza ca 1% din populatie sufera de megalomanie (cunoscuta si sub numele de tulburare de personalitate narcisista), deci este inevitabil sa intalnesti cu regularitate astfel de oameni.

Daca nu stii cum sa te ocupi de indivizii aroganti, este posibil ca stima de sine sa fie lovita de fiecare data cand interactionezi cu acestia. Ar putea fi ceva atat de simplu ca asteptarea unui bilet de tren…domnul argant se pune in fata ta la coada si te provoaca sa-i contesti actinile. Nu doresti sa provoci o scena si astfel l-ai lasat sa scape tratandu-te ca pe o persoana neimportanta si inferioara.

Te simti slab. Cu toate acestea, in urmatorul moment isi amplifica instantaneu simtul exagerat de valoare de sine.

Deziluzia grandorii este asociata cu tulburarea narcisista de personalitate (NPD). Acesta este un diagnostic de sanatate mintala enumerat in Manualul de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mentale.

Dupa cum am vazut deja, cei care sufera de NPD sunt susceptibili de a-si supraestima masiv unicitatea si importanta lor. Acest lucru poate duce la devieri de comportament si la lipsa posibilitatii de a comunica cu acestia. Intotdeauna cred ca stiu ce e mai bine si asteapta sa-si faca voia de fiecare data.

Au fost megalomaniacii nascuti astfel? Potrivit lui John M. Grohol, indivizii experimenteaza in mod obisnuit NPD ca siptom al altor boli de sanatate mintala, cum ar fi: tulburarea bipolara, dementa, tulburare psihotica si schizofrenie. Grohol, de asemenea, afirma ca utilizarea sau abuzul de droguri pot declansa NPD, sau pot intensifica sau aduce mai multe episoade de grandoare.

Cum indraznesti sa ma acuzi ca sunt o frauda?!

Am dezvaluit cateva motive pentru care oamenii aroganti se comporta asa cum o fac. Acum, hai sa mergem impreuna un pic mai departe si sa cauta modalitatile de identificare a persoanelor arogante care sufera in mod clar de NPD.

Persoanele inselatoare cred ceea ce spun, asa ca la suprafata sunt extrem de convingatoare. Cu toate acestea, daca analizati afirmatiile intr-un mod logic si stiintific, veti avea sanse foarte mari sa le expuneti falsitatile si minciunile.

Oricare dintre afirmatiile de mai jos ar trebui sa-ti creeze clopote de alarma in mintea ta:

“Sunt o celebritate.”

“Sunt CEO al unei companii multinationale.”

“Sunt un inventator faimos.”

“Sunt un atlet profesionist.”

“Sunt membru al unei familii regale.”

“Sunt intr-o comunicare directa cu Dumnezeu.”

“Sunt binecuvantat cu super-puteri.”

Pentru a fi corecti, oricare dintre afirmatiile de mai sus ar putea fi valabile pentru persoana pe care tocmai ati cunoscut-o. Dar care este probabilitatea? In mod statistic, exista sanse mult mai mari sa intalniti un suferind de NPD care sustine ca este unul dintre cei de mai sus, decat sa intalniti pe cineva care este de fapt unul dintre cei din mai sus. Pentru a afla adevarul, adreseaza cateva intrebari persoanei. De exemplu: Spune-mi mai multe despre compania ta? Unde pot citi mai multe despre inventiile tale? Iti poti demonstra super-puterile?

Daca adresezi intrebarile corecte, vei avea sanse mari sa determini daca persoana este intr-adevar ceea ce spune ca este.

Daca inca nu esti sigur, verifica daca oricare dintre aceste cinci trasaturi este demonstrata de catre persoana.

Identitate: “Sigur, tu stii cine sunt eu?”

Cunostinte: “Fara indoiala stiu mai multe despre acest subiect decat tine.”

Putere: “Trebuie sa faci cum iti spun eu.”

Auto-valoare: “Nu-mi pierde timpul. Am lucruri mult mai importante de facut.”

Relatii: “E greu sa faci fata atentiei  care vine pentru ca sunt fratele lui Georde Clooney.”

De indata ce iti dai seama ca ai de-a face cu un pacient care sufera de NPD, atunci cel mai bun sfat este sa stai deoparte. Alternativa este sa fii tarat in lumea lor iluzorie, in care domnesc suprem asupra celorlalti – inclusiv asupra ta.

Sursa