Acasă Stirile zilei Stiinta Cand expira PERIOADA DE GARANTIE a creierului uman

Cand expira PERIOADA DE GARANTIE a creierului uman

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Activitatea creierului uman incepe sa incetineasca si declinul cerebral se instaleaza dupa implinirea varstei de 24 de ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada.

Studiul, realizat pe cateva mii de pasionati ai jocului pe computer StarCraft 2, a evidentiat o scadere universala a capacitatilor cognitive care se instaleaza mult mai devreme decat credeau specialistii in trecut, informeaza dailymail.co.uk.

Potrivit savantilor canadieni, participantii la studiu ating maximul functiilor cognitive inainte de a implini varsta de 25 de ani.

Studiul a fost realizat pe un numar de 3.305 persoane pasionate de jocul video StarCraft 2 cu varstele cuprinse intre 16 si 44 de ani.
StarCraft 2 este un joc pe computer creat sub forma unei competitii razboinice, intergalactica si nemiloasa.

Inregistrarile cu jocurile lor, care pot fi vizionate rapid, constituie date foarte importante, intrucat ele reprezinta multe mii de ore valoroase cu decizii cognitiv-strategice luate in timp real, la diverse niveluri de indemanare ale jucatorilor.

Folosind modele statistice complexe, cercetatorii canadieni au analizat felul in care jucatorii reactionau in fata actiunilor oponentilor lor si timpul de care aveau nevoie pentru a reactiona.

„Dupa varsta de 24 de ani, jucatorii au aratat o scadere a vitezei cognitive, despre care se stie ca este importanta pentru a face performanta”, a spus Joe Thompson, coordonatorul studiului.

„Acest declin al performantei cognitive este prezent chiar la mai multe niveluri de indemanare”, a adaugat el.

Totusi, exista si o veste buna pentru jucatorii mai in varsta.

„Jucatorii mai in varsta, desi mai lenti, par sa compenseze prin folosirea unor strategii mai simple si prin folosirea interfetei jocului intr-o maniera mai eficienta decat jucatorii tineri, reusind astfel sa isi pastreze indemanarea, in ciuda scaderii vitezei lor cognitive”, a adaugat Joe Thompson.

Studiul, spune Joe Thompson, sugereaza faptul ca „performantele cognitive nu sunt stabile la varsta adulta, ci se afla intr-o miscare continua, si ca performantele din viata de zi cu zi reprezinta un rezultat al interactiunii constante dintre schimbare si adaptare”.

Studiul cercetatorilor canadieni a fost publicat in revista PLOS One.