Acasă Cultura Calendar Ortodox Buna Vestire 2015! Ce trebuie sa faci pentru spor si sanatate in...

Buna Vestire 2015! Ce trebuie sa faci pentru spor si sanatate in casa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Gavriil a revenit sa implineasca vestirea

Venirea Arhanghelului Gavriil a emotionat-o pe Feciora  Maria cand i-a spus:

„Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata, vei lua in pantece si vei naste fiu si numele lui va fi Iisus”. Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat, a intrebat Maria?

Si ingerul i-a raspuns:

„Duhul Sfant se va pogora peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema”. Atunci Maria a primit vestea si a zis :”Iata roaba Domului. Fie mie dupa cuvantul tau!” Si Ingerul a plecat (Luca I, 26-38). Dupa vestirea ingerului Gavriil, Fecioara Maria  a acceptat invoirea lui Dumnezeu.

„Vestea cea Buna, primita de Feciora Maria, va  fi transmisa prin Sfanta Evanghelie a lui Luca tuturor generatiilor pana la Sfarsitul veacurilor.  Buna Vestire este o sarbatoare cu mare impact spiritual asupra crestinatatii, deoarece prin vestea primita de Fecioara Maria, Dumnezeu-Tatal arata ca va trimite un Mantuitor, pe domnul Iisus Hristos, pentru salvarea noastra din robia pacatului”, precizeaza parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua ( B-dul Nicolae Titulescu din Bucuresti). 

Traditii pentru spor si sanatate

De Buna Vestire, Cucul canta pentru prima data in an

In calendarul popular, Buna Vestire poarta numele de Ziua Cucului, pentru ca pasarea care vesteste lucruri importante pentru viata oamenilor, canta pentru prima data in acel an. Cantecul lui  va rasuna pana la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pave si indeplineste multe misiuni.

Dar atunci, el se ineaca cu orz si nu mai poate canta si se transforma in uliu, pana la sarbatoarea Bunei Vestiri din anul urmator. Cantecul cucului anticipeaza un eveniment important pentru oricine-l aude.

Un ritual pentru ziua cand asculti cantecul cucului

Cantecul cucului este asteptat cu nerabdare de oameni. Din vechime, de Buna Vestire, cand cucul canta pentru prima data in acel an, oamenii se pregatesc pentru acest eveniment. Profetia cucului se implineste daca cel care-i asculta cantecul indeplineste  mai multe conditii: este imbracat in haine de sarbatoare, nu este suparat, flamand si are bani buzunar.

Ce profetii face cucul

Se spune ca, daca  auzi primul cu-cu din spate sau din partea stanga, este semn rau. De asemenea, daca auzi cantecul cucului cand esti nemancat si fara nici un ban in buzunar este un semn de rau augur. Daca esti imbracat cu haine de sarbatoare si auzi cantecul cu-cu ce vine din fata ta este un semn ca in acel an vei avea bucurii. In acelasi timp, in unele zone rurale, batranii respecta traditia si se adreseaza cucului, pentru a sti cat mai au de trait: „ Cucule, Puiucule! /Cati ani imi vei darui /Pana ce eu voi muri? Atunci cand cantecul cucului rasuna din spatele acelei persoane, care i-a adresat cucului o intrebare, este un semn de rau augur :”Cucu-n spate mi-a cantat si moartea m-a sagetat!”.

In orice context, pentru varstnicii care asteapta un raspuns referitor la  cati ani mai au de trait, fiecare cantec cu-cu echivaleaza cu un an de viata.

In schimb, in aceasta zi , feciorii si fetele il intreaba si ei pe cuc: ”Cucule/ Voinicule!/ Cati ani imi vei da / Pana m-oi insura (sau marita). Tacerea cucului anticipeaza o veste foarte buna: insemna ca acea persoana se va casatori in acel an.

Pentru fetele care doresc sa se casatoreasca cat mai repede, parintii acestora taie craca pomului pe care a cantat cucul si o pun in scaldatoarea tinerelor, cu speranta ca fetele lor nu vor fi ocolite de petitori.

O datina pentru ingerii pazitori

In Bucovina si in multe zone din Muntenia, femeile implinesc o datina: ele se scoala dis de dimineata, fac foc in ograda si pun in  fata usii paine, sare si apa; cand apa s-a mai incalzit se lasa in acelasi vas, pentru ca ingerii sa-si potoleasca setea. In schimb, painea si sarea se dau de pomana unui sarac, cu convingerea ca aceasta traditie va aduce spor si sanatate in acea gospodarie.

Traditii care alunga energiile negative

Se tamaiaza casa  

In Transilvania, se mai pastreaza un vechi obicei. De seara, se pregatesc cateva obiecte pentru implinirea ritualului: o oala cu jar, tamaie, clopotei si chibrituri. Prima persoana care se scoala in acea gospodarie trebuie sa iasa din casa, sa puna tamaie peste jar si sa inconjoare cladirea de trei ori; apoi, sa afume vitele, pomii, facand zgomot cu clopoteii. Se spune ca implinirea ritualului are efecte benefice pentru gospodaria respectiva, deoarece alunga paguba, energiile negative si bolile din perimetrul acelei case.

Se afuma lucrurile din gospodarie

Totodata, anexele casei si lucrurile din gospodarie se afuma pentru a alunga blestemele si gandurile negre.

Pescarii sa nu dea pestilor mamaliga

Pescarii nu trebuie sa arunce in apa, in ziua praznicului, mamaliga la pesti, pentru ca vor muri toti pestii care vor manca din acea mamaliga.

Daca oua, gainile nu se pun sub closca

Daca oua, gainile sau orice pasari de curte nu se pun sub closca, pentru ca puii nascuti nu vor fi sanatosi. Mai mult, puii respectivi vor aduce paguba in familia respectiva.

Nu se presteaza munci in gospodarie sau la camp

Este mare pacat ca in aceasta zi de sarbatoare gospodinele sa spele rufe sau sa coasa, iar gospodarii sa lucreze la camp.

Se aduna vreascuri pentru ritualul din Joia Mare

In ziua Bunei Vestiri, femeile din zona rurala aduna vreascuri din padure pe care le pastreaza pentru ritualul din Joia Mare a Pastelui. Cand acest obicei, mostenit de la mosii si de la stramosii nostri, se practica intr-o casa, se spune ca in acea gospodarie se pastreaza numai energiile pozitive, iar gospodarii vor fi aparati de necazuri tot anul.

Stupii si vitele se aseaza la soare

De Buna Vestire, apicultorii aseaza stupii la soare pentru ca acestia sa  fie plini de miere. De asemenea, vitele se scot din grajduri si se lasa sa stea la soare, fara sa poarte jug, pentru ca animalele de povara din gospodarie sa fie sanatoase tot anul.

De Blagovestenie este dezlegare la peste

Chiar daca suntem in Postul Mare al Sfintelor Paste, de Blagovestenie  biserica acorda dezlegare la peste. Totodata, pestele este un  simbol al marelui praznic. De aceea, pentru a fi sanatosi si sprinteni ca pestele, este bine sa mancam peste in ziua praznicului. .

Pe 26 martie este praznuit Arhanghelul Gavriil

Sarbatoarea Bunei Vestiri continua si in ziua urmatoare ( pe 26 martie), cand credinciosii il praznuiesc pe Sfantul Arhanghel Gavriil, numit Blagovestelnicul. Si in aceasta zi se mananca peste, iar ritualul este respectat mai ales in Bucovina .

Sfantul Gavriil este protectorul nostru 

Sfantul Gavriil este protectorul copiilor; el ne aduce vestile bune si ne ajuta pe toti sa cultivam talentele rudelor tinere.

De aceea, este bine sa daruim pachete cu alimente copiilor si  tinerilor care poarta numele Arhanghelului Gavriil, pentru ca acesta sa ne binecuvanteze cu noroc, pe noi toti .

Postul  negru   

Femeile care vor sa aiba copii trebuie sa tina post negru, sa bea agheasma si sa se roage Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri sa faca minuni si in familia lor.

Sa nu ne certam in ziua de Blagovestenie

Sarbatoarea Bunei Vestiri trebuie petrecuta in buna intelegere cu anturajul: cu rude, prietenii si colegii. Cine se cearta de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.

Pentru rodul livezilor

De multed decenii se pastreaza o veche traditie : in ziua praznicului, pentru ca pomii sa aiba rod bogat si in acel an, trebuie sa fie stropiti cu tuica. Totodata, in gradini si in livezi gospodarii aprind focuri, incat pomii „sa se dezmortesca” si sa infloreasca la timp.

In Maramures se implineste ritualul „ Noaptea focurilor”

In ajunul sarbatorii, gospodarii din Maramures aduna toate obiectele nefolositoare din gospodarie si le dau foc. In acea noapte, cunoscuta sub numele de „Noaptea focurilor”, ritualul se implineste in fiecare familie din Maramures si focul arde pana dupa miezul noptii pentru a scapa de necazuri si de paguba.

Ce spune prognoza meteorologica

In timp, s-a constatat ca, atunci cand in ziua praznicului este ceata, primavara va fi placuta, calduroasa si fara multe zile mohorate.

Se mai spune ca, asa cum este vremea in ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Paste.

Totodata, in aceasta zi este sarbatoarea echinoctiului, moment in care ziua incepe sa creasca si devine mai mare decat noaptea.

Sursa: click.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos