Acasă Cultura Calendar Ortodox Buna Vestire 2015! Ce trebuie sa faci pentru spor si sanatate in...

Buna Vestire 2015! Ce trebuie sa faci pentru spor si sanatate in casa!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

La 25 martie, crestinii ortodocsi praznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sarbatori inchinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc.

La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxa celebreaza ziua in care Arhangherul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului ca-l va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru intreaga crestinatate si, de aceea, Biserica acorda celor care respecta Marele Post prima dezlegare la peste.

In calendarul popular este Ziua Cucului

In calendarul popular, Blagovestenia (denumirea slavona a sarbatorii) este cunoscuta sub numele de Ziua Cucului.

Istoricul sarbatorii Buna Vestire

Ingerul Gavriil i s-a aratat Maicii Domnului, pentru prima data, pe cand aceasta implinise 12 ani. Atunci, Arhanghelul Gavriil a fost trimis in mare taina de Dumnezeu la Templu din Nazaret sa-i aduca Fecioarei Maria o mare veste.

In mod neasteptat, camera in care ea se ruga a fost scaldata de o lumina puternica si un glas a rasunat in incapere: „ Tu vei naste pe fiul Meu!” Mesajul adus de inger a bucurat-o foarte mult pe Fecioara Maria; dupa aceea, timp de doi ani, ea a asteptat ca minunea aceasta, care se petrecea peste legea firii, sa se implineasca.

Potrivit Legii Vechi, dupa implinirea varstei de 14 ani, Maria trebuia sa se intoarca acasa. In timpul petrecut de Maria la Templul din Nazaret, parintii ei, Ioachim si Ana, trecusera la viata vesnica si Maria era orfana. Potrivit traditiei, dupa plecarea din Templu doar arhiereii sfantului lacas erau indrumatorii si ocrotitorii Mariei. Acestia i-au spus ca trebuie sa se casatoreasca, iar Fecioara Maria le-a amintit ca ea a fost daruita lui Dumnezeu de parinti.

Pentru a afla cine va avea grija de Maria, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfant 12 barbati cuviosi (printre care se numara  si Iosif),  le-a dat cate un toiag si le-a spus: „ Al cui toiag va inverzi pana  maine, acela va avea grija de Fecioara Maria”. In timpul noptii, cele 12 toiege  au fost lasate in altar. In ziua urmatoare, s-a petrecut o minune…

Atunci, toiagul Lui Iosif a inverzit

Toiagul lui Iosif inverzise. Cand arhiereii au intrat in biserica au vazut ca pe toiagul acestuia inverzit se asezase o porumbita alba.  Preotul Zaharia  a spus ca, prin acest semn, Iosif era vrednic s-o protejeze pe  Fecioara Maria. Aceasta minune i-a determinat pe arhiereii Templului Sfant s-o logodeasca pe Fecioara Maria cu Iosif.

Vestirea  Arhanghelului Gavriil

Logodna Fecioarei Maria n-a schimbat cu stilul sau de viata.  Dupa Legea Veche, logodna dura aproape un an, timp in care logodnicii locuiau in aceeasi casa fara sa fie sot si sotie. Maria si-a petrecut timpul in post si rugaciune. Atunci, Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil sa-i implineasca Vestirea promisa in urma cu doi ani. Sfintele Scripturi spun ca in acel interval,  Fecioara Maria nu s-a indoit nici o clipa ca promisiunea primita, cand era la Templu, se va implini.

Vezi pe pagina urmatoare traditiile care alunga energiile negative >>>