Breves: Revista franceza publica o antologie de nuvele romanesti – Cap Limpede

Breves: Revista franceza publica o antologie de nuvele romanesti

Revista franceza Breves, care editeaza proza scurta contemporana, dedica noul numar Romaniei, prin publicarea antologiei „Nouvelles de Roumanie”, cu zece nuvele semnate de autori ca Mircea Nedelciu, Gabriela Adamesteanu, Lucian Dan Teodorovici, Ana Maria Sandu si T.O. Bobe.

Cele zece texte reunite in antologia „Nouvelles de Roumanie” au fost traduse in limba franceza de Fanny Chartres, o traducatoare stabilita in Romania.

Revista Breves publica in fiecare an patru volume dedicate prozei scurte dintr-o anumita tara, iar anul acesta, dupa Spania, Norvegia si Mexic, a venit randul Romaniei, a explicat Fanny Chartres.

Click pe aceeasi tema:  Frigul extrem pune stapanire pe Europa! Vezi ce temperaturi vor fi in Romania!

Proza scurta contemporana romaneasca este reprezentata in zece texte semnate de Mircea Nedelciu, Gabriela Adamesteanu, Florin Lazarescu, Lucian Teodorovici, Ana Maria Sandu, T.O. Bobe, Radu Cosasu, Razvan Petrescu, Filip Florian, Laurentiu Bratan.

„Cele zece nuvele pe care vi le propun va invita sa faceti cunostinta cu scriitori care sunt astazi spuma literaturii contemporane romanesti. (…) Cu totii vor seduce, speram, cititorii si editorii francezi… Nu exista in Romania o traditie a nuvelei, iar acesti scriitori sunt mai degraba cunoscuti pentru poeziile si romanele lor”

noteaza Chartres.

Click pe aceeasi tema:  Lectie de viata! Un taran roman a ridicat un imperiu agricol de la un vitel si o bucata de pamant! A dormit ani in sir in grajd!

Ea enumera totodata calificativele pe care le-a atribuit celor zece autori criticul Marius Chivu, care a acordat si un interviu revistei Breves pentru numarul special „Nouvelles de Roumanie”. Astfel, Mircea Nedelciu este „sofisticat”, Gabriela Adamesteanu„politica”, Florin Lazarescu„curios”, Lucian Teodorovici„ingenuu”, Ana Maria Sandu„fantezista”, T.O. Bobe„ironic”, Radu Cosasu„esential”, Razvan Petrescu„cult”, Filip Florian„meticulos”, Laurentiu Bratan„ciudat”.

Calificativul dat de traducatoare este unul colectiv – „talentati”.

Revista literara Brèves a fost creata in 1975 si acopera actualitatea prozei scurte contemporane, prilejuind intalnirea cu scriitori francezi, dar si, prin numerele speciale, cu autori din alte tari.

Click pe aceeasi tema:  Mortalitatea influentata de diversi factori! Romania se situeaza printre tarile europene cu o mortalitate ridicata! Care este principala cauza de deces in Romania!
spre