Acasă Sanatate Bolile care te pot ucide in cateva ore! Vezi cum le recunosti!

Bolile care te pot ucide in cateva ore! Vezi cum le recunosti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Turul bolilor care pot duce la moarte subita. Informatiile oferite de OMS, Institutul Pasteur, Federatia Franceza de Cardiologie si de catre alte site-uri de specialitate se opresc la urmatoarele boli fatale:

Febra Dengue sau “gripa tropicala”

Este o boala care se transmite la om prin piscatura de tantar tigru (femela). In faza normala, prezinta simptome specifice gripei (febra mare, cefalee, curbaturi…).

Cu totul altfel stau lucrurile cand se vorbeste de Febra Dengue severa (infectie a carei incidenta globala a crescut dramatic in ultimele decenii), larg raspandita la tropice, cu variatii de risc in functie de cantitatea de precipitatii, temperatura, urbanizare rapida si necontrolata.

Se estimeaza ca anual 500.000 de persoane cu Febra dengue severa-un procent foarte mare il reprezinta copiii-necesita spitalizare (aproximativ 2,5% dintre ei mor). Febra de 40 °C este insotita de alte simptome: dureri de cap severe, dureri puternice in spatele ochilor, dureri musculare, articulare, greata, varsaturi, limfadenopatie (ganglioni mariti) sau eruptii cutanate.

In general, simptomele persista 2-7 zile si apar ca urmare a unei perioade de incubatie de 4 pana la 10 zile dupa intepatura unui tantar infectat.

Se pot observa apoi dureri abdominale severe, varsaturi persistente, accelerarea respiratiei, sangerarea gingiilor, oboseala, agitatie, voma cu sange.

Moartea se poate petrece in termen de 24-48 de ore dupa aceasta faza critica, avertizeaza OMS. De aceea, un tratament medical adecvat este necesar pentru a evita complicatiile si riscul de deces.

Infarctul miocardic/atacul de cord

Potrivit Ghidului Pacientului.ro, “semnele clinice ale infarctului de miocard acut pe care trebuie sa le recunoasteti sunt:

-durere toracica anterioara intensa, cu caracter de presiune, arsura, greutate, strangere sau sfredelire

-durerea poate iradia catre umar, brate, gat, abdomen superior

-durata durerii este mai mare de 20 minute (pana la cateva ore), nu cedeaza la tabletele de nitroglicerina sublingual (3 tablete luate la interval de 5 minute)

-durerea poate fi insotita de alte semne: ameteli, stare de lesin, greata, varsaturi, transpiratii, senzatie de sufocare, anxietate, nervozitate, palpitatii (nu toate aceste semne clinice apar in fiecare infarct acut de miocard!)”

Simptomele sunt rezultatul unei obstructii a muschiului inimii numit miocard care la randul lui antreneaza moartea celulelor inimii lipsite de sange si de oxigen.

Se intampla ca artera coronariana infundata sa duca la formarea unui cheag. Daca marimea acestuia obstructioneaza complet artera, poate interveni moartea subita, dupa cum previne Federatia Franceza de Cardiologie (FFC).

Accidentul vascular cerebral (AVC)

In Franta, ca sa luam doar un exemplu, 14. 000 -150. 000 de persoane sunt victimele unui AVC la fiecare 4 minute. Accidentul cerebral survine atunci cand un cheag de sange blocheaza o artera sau cand aceasta se sparge.

Daca s-a spart in interiorul creierului, va antrena hemoragia si distrugerea celulelor cerebrale. FFC explica faptul ca dimensiunea zonei afectate poate determina decesul in cateva ore. De aici, necesitatea de a fi tratat la timp.

Embolia pulmonara

Si aici se vorbeste de un cheag care impiedica sangele sa alimenteze plamanii ( nu-si mai fac treaba de oxigenare). Pacientul simte ca se sufoca, iar ritmul cardiac se accelereaza. Dimensiunea si numarul arterelor infundate pot provoca complicatii grave, cum ar fi pierderea brusca a cunostintei, uneori moartea subita a unei persoane.

Meningita galopanta

Simptomele par comune cu ale altor boli: dureri de cap violente, varsaturi, febra, redoare in ceafa. Insa, fiind vorba de inflamatia membranelor ce invelesc creierul si maduva spinarii, masurile se iau cel mai rapid posibil, deoarece poate fi galopanta, mai ales la bebelusi si varstnici.

Socul anafilactic

Este cea mai grava forma de alergie cauzata adesea de un agent alergen aflat intr-un aliment (veninul unei insecte, medicamente, lapte sau latex). Important este sa actionam de la primele semne care apar pe piele, in cadrul aparatului respirator, cardiovascular sau gastrointestinal, deoarece un caz sever se dovedeste a fi mortal.

Septicemia galopanta

In lume, o persoana moare la fiecare 3-4 secunde din cauza complicatiilor septicemiei, conform Institutului Pasteur. O infectie locala severa poate ajunge in sange. Sistemul imunitar lupta impotriva acestei infectii, ce provoaca inflamatii si reactii brutale ale organismului, ca tahicardia sau insuficienta respiratorie.

Holera

S-ar parea ca vine din alte vremuri, totusi, conform OMS, 3 – 5 milioane de persoane din lume sunt in prezent afectate, iar in 120.000 de cazuri survine decesul in cateva ore. Diareea apoasa severa, varsaturile, crampele abdominale, provocate de consumul de apa si alimente contaminate cu bacteria Vibrio Cholerae sunt simptome care duc la deshidratare severa si moarte sigura.

Sursa: Secretele