Acasă Sanatate Boala grava care nu are simptome! Vezi ce trebuie sa faci ca...

Boala grava care nu are simptome! Vezi ce trebuie sa faci ca sa nu imbolnavesti pancreasul!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Peste 90% dintre bolile grave ale pancreasului evolueaza fara niciun simptom. Este motivul pentru care pacientii ajung la medic in stadii avansate. De aceea, pentru a depista afectiunile pancreatice, se recomanda mai intai teste sanguine, in special dozarea enzimelor pancreatice in sange. in cazul in care se suspecteaza o infectie pancreatica, se apeleaza la examene radiologice, intr-o prima faza la ecografie si apoi la scanografie (cu raze X), care poate fi dublata de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau, in cazurile speciale, de ecografia endoscopica.

Pancreasul are doua functii. O parte secreta fermenti, care participa la digestie. O alta parte apartine sistemului endocrin. Secreta, in principal, insulina.

Bolile severe afecteaza, in proportie de peste 90%, partea care participa la digestie. Daca leziunile periculoase sunt aproape de vezicula biliara sau colecist, apar simptome. Pacientul are un simptom revelator, adica ingalbenirea tegumentelor si ochilor care sigur alarmeaza si atunci vine mai repede la medic.

Daca partea endocrina, care secreta hormoni, a acestui organ este bolnava, de obicei apar simptome deranjante.  Partea endocrina are niste simptome cu inrosiri ale fetei, cu tremuraturi, crampe musclarie, pusee de dieree severa care aduc mai repede pacientul la medic.

Bolile pancreasului sunt intotdeauna severe, caci aceasta glanda este indispensabila vietii. Daca punem la socoteala deficitul de secretie a insulinei, atunci ajungem la o raspandire considerabila a bolilor de pancreas. Suferinta sa ca glanda digestiva se manifesta prin pancreatita cronica secundara alcoolismului si tabagismului sau unor cauze foarte rare: autoimuna sau litiaza (pietricele) canalelor pancreatice in sine. Aceasta se manifesta prin dureri cronice si prin scaderea in greutate. Pancreatitele acute sunt secundare abuzurilor (mese bogate in grasimi si in alcool) sau litiazei biliare. Mai ales pietrele mici pot migra, blocand intersectia bilio-pancreatica si producand reflux si activare intrapancreatica a enzimelor digestive cu autodigestia pancreasului. Mai rar, traumatismele abdominale si ulcerul penetrant pot duce la pancreatite acute, arata doctorulzilei.

Alimentele procesate, pe langa faptul ca nu ofera organismului substantele nutritive necesare si favorizeaza obezitatea, mai au un punct in minus: sunt lipsite de enzime. Acest lucru suprasolicita pancreasul, care este nevoit, in aceasta situatie, sa sporeasca nivelul de enzime eliberate in tubul digestiv.

in timp, eforturile prelungite ale pancreasului duc la deteriorarea acestuia. De aceea, specialistii recomanda ca in dieta zilnica sa predomine cruditatile care aduc organismului un plus de enzime si, in cazul in care nivelul enzimatic este foarte scazut, este indicata chiar administrarea suplimentelor.

Ajustarea dietei este una dintre primele recomandari in cazul diagnosticarii cu pancreatita acuta sau cronica.

1 Iaurtul cu probiotice – reduce inflamatiile din corp, inclusiv pe cele de la nivelul pancreasului si este indicat mai ales in caz de pancreatita acuta.

2 Spanacul – contine o concentratie ridicata de fier si de vitamine din grupul B, importante pentru buna functionare a pancreasului.

3Tofu – reduce nivelul de grasimi din sange, una dintre cauzele pancreatitei.

4 Ciupercile Reishi – echilibreaza functiile pancreasului si, in acelasi timp, au efect antiinflamator, fiind eficiente in ambele tipuri de pancreatita.

5 Remedii din plante cu efect antiinflamator, cum sunt anasonul (300 ml infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa, in trei reprize), nalba si vascul (ambele sub forma de macerat la rece, preparat dintr-o lingurita de radacini la 300 ml apa; se bea o cana pe zi).