Una din cele mai mari urgente ale medicinei cardiovasculare si nu numai sunt sindroamele aortice acute. Este asa numita disectie de aorta. Practic, intalnim in aceasta patologie o rupere a vasului principal al organismului, care pleaca pe toata lungimea lui si este urgenta medicala cea mai mare.

In fiecare 24 de ore, 50% din pacienti vor deceda daca se intarzie diagnosticul si tratamentul. Este foarte bine de stiut ca disectia de aorta poate aparea la orice varsta, de la adolescent pana la 90 de ani.

Din punctul de vedere al simptomatologiei, atat infarctul cat si disectia de aorta pot insela chiar si un medic specialist – datorita aparitiei acestei dureri toracice anterioare, cu un caracter intens si foarte asemanator in ambele cazuri. O durere intensa, acuta, sfasietoare, migratoare, cu debut brusc poate sugera diagnosticul de sindrom aortic acut.

Bolile care duc la slabirea si la ruperea aortei pot fi genetice sau dezvoltate in timpul vietii.

Bolile dobandite genetic.

Sindromul Marfan – este o tulburare a tesutului conjunctiv, ce se transmite dominanat autosomal si afecteaza sistemul; osos, ocular, cardiovascular, pulmonar, pielea.
Sindromul Ehler Danlos – reprezinta un grup heterogen de anomali ale tesutului conjunctiv, caracterizate prin hipermobilitate articulara, hiperextensibilitate cutanata si fragilitate tisulara.
Ectazia anuloaortica- o notiune introdusa de Ellis in 1961, intalnita in 5-10% din pacientii operati pentru regurgitare aortica.

Bolile dezvoltate

Ateroscleroza- reprezinta cauza principala a dezvoltarii de anevrisme, odata cu procesul de imbatranire. Modificarile degenerative pot duce la ruptura intimei si dezvoltarea de disectii. Procesul de disectie poate apare in 65 % din cazurile cu anevrisme degenerative aterosclerotice localizate pe aorta ascendenta.

Traumatismele. In special in accidentele de circulatie, 15-20 %, din cauzele de deces sunt date de trauma aortei. Ruptura aortica imediata, disruptia doar a intimei, dezvoltarea de anevrisme, asocierea cu lezarea cordului, contuzia miocardica face din acest capitol etiologic o urgenta in sine. In ordinea severitatii leziunilor aortice parietale posttraumatice putem intalni; hematom parietal, hemoragie parietala cu laceratie intimala, laceratia mediei, laceratie parietala totala, pseudoanevrismul si hematomul periadventicial.

Disectiile aortice pot apare si in urma unor proceduri chirurgicale cardiace, interventionale (angioplastii), masaj cardiac. Disectia aortica poate apare imediat dupa chirurgia cardiaca (locul de canulare aortica, femural, constructia anstomozelor proximale), sau la distanta de momentul chirurgical dar legat de acesta.

Inflamatorii – arteritele Takayasu, o inflamatie nespecifica, de etiologie necunoscuta poate duce la formarea de anevrisme si disectii. De asemenea in cazul aortitelor nonsecifice, aortitele micotice, sau specifice, luetice se pot dezvolta anevrisme si disectii subsecvente, scrie doctorulzilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.