Acasă Stirile zilei Stiinta Boala Alzheimer, responsabila de tot atatea DECESE ca bolile cardiovasculare!

Boala Alzheimer, responsabila de tot atatea DECESE ca bolile cardiovasculare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Boala Alzheimer este responsabila de tot atatea decese ca bolile cardiovasculare si cancerul in Statele Unite ale Americii, potrivit unui nou studiu.

Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla in prezent pe locul al saselea pe lista principalelor cauze de mortalitate in Statele Unite, in timp ce afectiunile cardiovasculare si cancerul se afla pe primele locuri, conform datelor statistice oferite de Centrele federale de control si prevenire a bolilor (CDC), pe baza certificatelor de deces.

„Adeseori, maladia Alzheimer si alte forme de dementa nu figureaza in certificatele de deces si in dosarele medicale. (…) Estimarile oferite de analiza dosarelor medicale arata ca decesele cauzate de Alzheimer depasesc cu mult cifrele oferite de CDC si care se regasesc in certificatele de deces”, a explicat Bryan James, de la Centrul medical al Universitatii Rush din Chicago.

Pentru acest studiu, Bryan James a urmarit un grup de 2.566 de persoane, cu varsta de peste 65 de ani, care au efectuat anual un test care stabileste existenta unei forme de dementa.

In urma cercetarilor, s-a stabilit ca, dupa o perioada medie de opt ani, 1.090 dintre participantii la studiu murisera deja, iar 559 de persoane care nu sufereau de dementa la debutul studiului au fost diagnosticate cu Alzheimer.

Perioada medie scursa intre diagnostic si deces era de aproximativ patru ani. Dupa decesul persoanelor respective, autopsia acestora a confirmat maladia Alzheimer drept cauza a mortii pentru 90% dintre acestea.

Astfel, rata mortalitatii era de patru ori mai mare in cazul persoanelor bolnave de Alzheimer, cu varsta cuprinsa intre 75 si 84 de ani, si de aproape trei ori mai mare pentru cele cu varsta de peste 85 de ani.

Peste o treime din numarul total de decese din cadrul acestor grupe de varsta a fost atribuita maladiei Alzheimer.

Potrivit lui Bryan James, aceste cifre se traduc printr-un numar estimat de 503.400 de morti din cauza maladiei Alzheimer in randul populatiei americane cu varsta de peste 75 de ani, in 2010, adica de cinci ori mai mare decat cifra de 83.494 de persoane decedate inregistrate de CDC pe baza certificatelor.

„Stabilirea adevaratului impact al dementei in aceasta tara este importanta pentru a populariza problema si pentru a identifica prioritatile de cercetare, cu scopul de a combate aceasta epidemie”, a subliniat cercetatorul american.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos