In Romania se afla o biserica unica in lume, adica jumatate catolica, jumatate ortodoxa. Sfantul lacas se gaseste in satul botosanean Hiliseu Crisan si este vechi de 200 de ani. 

La 56 de kilometri de municipiul Botosani, traversand tinutul Dorohoiului, aproape de ultima granita a Uniunii Europene, in nordul extrem al Romaniei langa vestitii Codrii ai Hertei, se afla un sat numit Hiliseu Crisan. In aparenta pare un sat sarac, tipic nordului uitat al Romaniei, un catun aproape de granita cu Ucraina, unde in afara de animalelele din gospodarii, casele joase din chirpici si cativa tarani luati cu muncile campului sau adunati la crasma nu ar mai fi nimic de vazut.

Pe partea stanga a drumului, dinspre Dorohoi catre Hiliseu Horia, este un monument amplasat chiar la marginea soselei indica existenta unui monument istoric de categoria A, adica de interes national.

Pe deal se zareste un monument uluitor prin frumusetea sa: o veche biserica ortodoxa din lemn, frumos decorata, inlantuita de un zid cu sfinti si o clopotnita ce aduce aminte de manstirile catolice ale benedictinilor. Propriu-zis, pe deal se vede o biserica unicat, asa cum nu se mai gaseste nicaieri in lume si care pentru prima data de la Schisma din 1054, uneste in trupul ei catolicismul si ortodoxia.

”Este biserica jumatate catolica, jumatate ortodoxa. Un unicat, o adevarata bijuterie arhitectonica a unor vremuri de mult apuse”, spune Danut Hutu, directorul Directiei de Cultura din Botosani.

”O imbinare uluitoare de stiluri”

Pe vizitator prima data il intampina masiva clopotnita a lacasului de cult, cosntruita din caramida, pe baza de piatra. Zidurile  ca si clopotnita au influente baroce, semanand mai mult a incinta de manastire apuseana si pe care nimeni nu s-ar astepta sa le gaseasca in nordul Romaniei. Pe zid, tot de influenta baroca se afla 13 statui catolice, schulptate direct in piatra. Sunt impozante fiindca sunt facute in marime naturala si ii reprezinta pe cei 12 apostoli alaturi de Iisus Hristos. Trecand de poarta, tot de influneta catolica, se ajunge in fata unei biserici ortodoxe din lemn, care este defapt inima acestui complex bisericesc. Impresioneaza prin dimensiunile si vechimea ei.

Este o biserica taraneasca de acum mai bine de 200 de ani, ridicata din barne groase de stejar, peste care a fost decorat cu grija lemnul. Acoperita cu dranita si un frumos pridvor facut ”din barda” completeaza aceasta constructie ortodoxa dupa model ucrainian. Un balaur cu doua capete, strajuiesete pridvorul alaturi de cinci rozete, simboluri misterioase, a caror insemnatate sau inteles nu a fost descifrat nici astazi. Dincolo de usile masive de lemn, interiorul bisericii se deschide cu smerenie. Impresioneaza in lumina diafana, lasata sa intre atat cat trebuie de ferestrele inguste, catapeteasma din lemn de tei.

”Este un adevarat model al maiestriei artei lemnului aceasta catapeteasma. Este lucrata cu foita de aur si este formata din sapte randuri de icoane  in coloane cilindrice, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze si fructe poleite cu aur.”, spune preotul paroh din Hiliseu Crisan, Gabriel Derscariu, care ingrijieste de vechea biserica. Totodata in interior se afla un jilt boieresc din lemn masiv, impodobit cu icoane si simboluri ciudate, alaturi de un amvon sculptat cu maiestrie in lemn, protejat de un urias vultur sculptat.   ”Este o imbinare uluitoare de stiluri. Cand vorbim de stiluri atat de diferite, oricine s-ar astepta sa iasa un kitsch. Nu este vorba despre asa ceva aici. Este arta curata. Mesterii au reusit sa armonizeze aceste doua stiluri diferite in asa masura incat a rezultat o capodopera”, spune Danut Hutu.

Vezi pe pagina urmatoare cum a devenit biserica jumatate ortodoxa, jumatate catolica >>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.