Acasă Stirile zilei Justitia Bercea Mondial, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul de evaziune...

Bercea Mondial, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat, marţi, la doi ani de închisoare cu executare, de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care acesta este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, decizia nefiind definitivă.

De asemenea, magistraţii au decis ca pentru patru infracţiuni de evaziune fiscală, Bercea să fie amendat cu 2.000 de lei.

„Sandu Anghel are de executat pedeapsa de doi ani de închisoare cu executare. Totodată, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului de pe mai multe terenuri şi imobile situate în Drăgăneşti-Olt şi Slatina, dar şi de pe conturile bancare”, a declarat judecătorul Gheorghe Biolan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2001-2005, Bercea a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare, suma de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare, nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 18.404.000.000 lei vechi – reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor administrate.

„Tot în baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în sumă de 1.968.000.000 lei vechi, iar din contul alteia, în sumă de 3.243.500.000 lei vechi, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume, au înregistrat pierderi lună de lună”, se preciza într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

De asemenea, Bercea Mondial este acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

Pe post de cămătar

În urma controlului făcut de organele fiscale s-a mai stabilit că Bercea Mondial, în calitate de persoană fizică şi persoană juridică, a acordat împrumuturi unor diferite persoane fizice şi juridice de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarate organelor financiare, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.

În plus, Sandu Anghel nu a înregistrat adaosul comercial aferent mărfurilor achiziţionate şi vândute de una dintre societăţile comerciale al cărei administrator era, diminuând atât veniturile din vânzarea mărfurilor, cât şi cheltuielile cu mărfurile (cu consecinţa diminuării profitului impozabil) şi a cumpărat pentru o altă societate pe care o administra un teren în suprafaţă de 4.188,70 de metri pătraţi, în valoare totală de 3.963.462.000 lei (din care TVA-ul era de 632.821.664 lei). Ulterior, şi-a vândut lui acest teren, ca persoană fizică, la preţul de 5.000 de lei vechi, prin vânzarea cu un preţ inferior valorii de cumpărare a terenului fiind influenţate obligaţiile la bugetul consolidat al statului, firma sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit în sumă de 82.016,0084 de lei vechi.

De asemenea, Bercea nu a evidenţiat TVA colectat în sumă de 32.641,6017 de lei vechi, astfel că prin decontul de TVA aferent lunii septembrie 2004 societatea a înregistrat o sumă negativă a TVA în sumă de 44.272,6850 de lei vechi, prin acest decont înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice Slatina societatea beneficiind de rambursare ilegală de la bugetul de stat a TVA în sumă de 32.641,60 de lei vechi.

Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator pe conturile lui Sandu Anghel, în sumă de 102.609,01 de euro şi 436.863,98 de lei, precum şi asupra a 13 imobile deţinute de el.

Și-a înjunghiat nepotul

La sfârşitul lunii februarie, Bercea Mondial a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare, de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care era acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes.

Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope.

Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii cinci ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.

În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa.