Acasă Politic Basescu a convocat CSAT-ul pentru joi. Criza de la Oltchim va fi...

Basescu a convocat CSAT-ul pentru joi. Criza de la Oltchim va fi pe ordinea de zi

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sedinta CSAT a fost convocata de catre presedintele Traian Basescu pentru a se discuta achizitia de avioane de vanatoare, acesta fiind singurul punct de pe ordinea de zi, insa ar putea fi introdus si subiectul privatizarii Oltchim, la solicitarea unora dintre membrii CSAT, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Pe de alta parte, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, a declarat ca nu exista pana in prezent elemente ale programului sefului statului pentru aceasta saptamana care sa fie comunicate public.

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a anuntat duminica, la B1 TV, ca achizitia avioanelor multirol F-16 din Portugalia se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respecta directivele UE.

Dobritoiu a explicat ca avioanele vor fi cumparate in cadrul unui acord interguvernamental, privind tehnica militara in uz, ceea ce inseamna ca nu mai este necesara organizarea unei licitatii, iar o propunere in acest sens va fi facuta de MApN intr-o viitoare sedinta a CSAT.

„O sa iesim cu o propunere de decizie la nivelul CSAT. Suntem in concurenta, dupa cum stiti, cu bulgarii. Referitor la achizitie, va asigur pe dumneavoastra, pe toti cetatenii Romaniei, inclusiv partenerii din UE, ca Romania respecta absolut toate directivele UE pentru aceasta achizitie, la litera”, a spus Dobritoiu.

Presedintele Romaniei are si functia de presedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca sedinte ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepresedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numarandu-se si ministrul Apararii Nationale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Justitiei, ministrul Finantelor, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ministrul Finantelor, directorii SIE si SRI, seful Statului Major General al Armatei si consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Romaniei.

In 30 iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca va face tot posibil sa nu mai interfereze cu Traian Basescu daca acesta va reveni la Palatul Cotroceni si ca nici macar nu va mai participa la sedintele CSAT, spunand ca, daca sunt documente importante, Basescu poate sa i le transmita spre semnare.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul nu a fost insa semnat, iar Ponta a anuntat ca privatizarea Oltchim va fi reluata anul viitor, el spunand ca, dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a deveni actionar majoritar, statul va aproba un plan de masuri pentru combinat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos