Acasă World Barack Obama vrea sa dea 500 de milioane de dolari opozantilor din...

Barack Obama vrea sa dea 500 de milioane de dolari opozantilor din Siria

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Statelor Unite ale Americii a cerut Congresului sa aprobe alocarea sumei de 500 de milioane de dolare pentru formarea si moderarea opozitiei armate din Siria.

 

„Aceste fonduri ii vor ajuta pe sirieni sa se apere, sa stabilizeze zonele aflate sub controlul opozitiei, sa faciliteze furnizarea serviciilor esentiale, sa contracareze amenintarile teroriste si sa faciliteze conditiile unei reglementari negociate”, a pledat Presedintia americana, exprimandu-si, de asemenea, ingrijorarea in legatura cu influenta extremistilor sunniti din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) in Siria si in Irak.

 

In mod oficial, sprijinul Statelor Unite acordat rebelilor sirieni a fost diminuat de la declansarea conflictului, in martie 2011, la un ajutor neletal in valoare totala de 287 de milioane de dolari, chiar daca CIA participa in cadrul unui program secret la formarea militara a rebelilor moderati in Iordania.

 

Cele 500 de milioane de dolari ceruti de Obama se inscriu intr-un pachet care prevede un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru o „Initiativa de stabiliare regionala”, in scopul sustinerii opozitiei si vecinilor Siriei -Iordania, Liban, Turcia ti Irak, pentru a face fata consecintelor pe care le are razboiul civil din Siria pe teritoriul lor.

 

Insurgentii sunniti din cadrul SIIL sau Armata Isalamica in Irak si Levant prevaleaza asupra rebelilor moderati din Siria in lupta impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad si au lansat pe 9 iunie o ofensiva-fulger in Irak, ocupand Mosulul, al doilea dupa marime oras din tara, si mai multe localitati din nordul si vestul statului.

 

Aceasta ofensiva a insurgentilor sunniti provoaca ingrijorari la Washington, care se teme de o destabilizare in intreaga regiune.