Acasă Special Opinii Banda lui Mobius: Cum face Rusia jocul americanilor in privinta gazelor de...

Banda lui Mobius: Cum face Rusia jocul americanilor in privinta gazelor de sist?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Suntem invadati din ce in ce mai des de ideea necesitatii exploatarii gazelor de sist, ca alternativa la gazul rusesc. Primim astazi informatia ca Rusia, prin companiile sale, a oprit furnizare gazului catre Ucraina, si, deci, catre tarile europene care primeau gaz prin Ucraina, printre care si Romania.
Pe de alta parte, Polonia a anuntat cu doua luni in urma ca va scuti de impozit, pana in anul 2020, industria gazului de sist. Astazi, il aud pe unul dintre reprezentantii partidului aflat la putere, Cristian Rizea, batand pentru prima data moneda pe faptul ca guvernul Ponta ar trebui sa ia o masura asemanatoare pentru incurajarea exploatarii gazelor de sist. Adica, gura pacatosului adevar graieste.
Bun. Acum de ce ar face atat tambalau Rusia pe fondul gazului exploatat, si ce ar face Rusia cu rezervele de gaz, daca nu ar avea si o piata de desfacere? Ce va face pe de alta parte SUA, NATO si UE in privinta crizei din Ucraina si a gazelor rusesti? Pana acum nu au facut nimic!
Intrebarea este mai mult retorica si raspunsul il gasim in celebra Banda a lui Mobius. Sistarea furnizarii gazelor de catre Rusia favorizeaza direct companiile implicate in gazele de sist… ruse sau americane, nu conteaza pentru ca oricum le exploateaza deja. Linia exploatarii gazelor nu are tara, ci doar moguli. Bunul cel mai de pret, care conduce lumea e banul. Iar oamenii care conduc lumea nu au tara, au bani!

Ce este banda Mobius?
Va puteti imagina o foaie de hirtie care sa aiba… o singura fata? Pare o absurditate. Orice foaie are doua fete: fata si dos, avers si revers, recto si verso. Exista totusi o situatie, un paradox topologic, in care o banala fisie de hirtie sfideaza logica bunului-simt, avind, in mod evident – si „palpabil” – o singura fata. E vorba de ceea ce poarta numele de „Banda lui Möbius”.
Taiati dintr-o foaie A4 o fisie ingusta. Pe mijloc, de-a lungul, trasati pe o fata o linie rosie, pe cealalta fata o linie verde si pliati-o. Va arata astfel:banda 1

 

 

 

Lipiti capetele, rasucind una din margini cu 180 de grade, astfel incit „1” sa fie in dreptul lui „3” si „2” in dreptul lui „4”. Ati obtinut „Banda lui Möbius”.

mobius 2

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos