Acasă Sanatate Bacteria care face ravagii in Romania! Tot ce trebuie sa stii despre...

Bacteria care face ravagii in Romania! Tot ce trebuie sa stii despre ea

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bacteria E.coli face ravagii in randul nou nascutilor din Romania. O fetita de 11 luni a murit, iar alti 11 copii sunt internati in spital. Patru dintre ei fac in continuare dializa din cauza insuficientei renale, potrivit Mediafax.

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se gaseste de obicei in intestinele oamenilor, dar si la animalele cu sange cald. Bacteria E.coli are o perioada de incubatie de trei-patru zile, iar pacientii se recupereaza in zece zile. Totusi, o parte mica a populatiei, in special copiii si batranii, pot suferi complicatii care sa duca la o boala mai grava, caracterizata prin insuficienta renala acuta. Conform datelor OMS, aceasta boala are o rata a mortalitatii de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Exista, totusi, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfectii alimentare severe. La copii, aceasta bacterie e cauza cea mai frecventa a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orala, contaminare prin maini nespalate, muste, fructe si legume nespalate.

Exista si cazuri cand microbul este luat de la o persoana care s-a tratat cu antibiotice si care a dezvoltat rezistenta la acestea. Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febra de 38-39 grade Celsius (poate lipsi in formele usoare ale bolii), varsaturile alimentare (cand sunt frecvente accentueaza deshidratarea), precum si colicile intestinale (copiii mici tipa si isi freaca calcaiele).

Masuri de protectie:

– spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja, etc);

– spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor proaspete;

– atentie la persoanele care manipuleaza mancarea copiilor-igiena mainilor lor;

– tratamentul termic corespunzator al carnii si a carnii tocate inainte de consum (cel putin 700 C timp de 2 minute in interiorul carnii);

– depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente;

– fierberea laptelui proaspat (crud) inainte de consum;

– evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor;

– persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei.