Acasă Stirile zilei Stiinta Avertizarea care provoaca fiori: Temperaturile din Bucuresti vor ajunge la fel de...

Avertizarea care provoaca fiori: Temperaturile din Bucuresti vor ajunge la fel de mari ca cele din Irak!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Semnal de alarma tras de oamenii de stiinta: daca emisiile de carbon vor continua sa creasca, verile vor deveni din ce in ce mai calduroase pana la sfarsitul secolului, in special in orase.

Potrivit Live Science, cresterea rapida a populatiei si dezvoltarea urbana vor face ca orasele sa devina cu 7-8 grade Celsius mai calduroase decat zonele rurale.

Din cauza poluarii excesive, in anul 2100 vremea din Bucuresti va semana cu cea din Irak. Temperaturile medii vor ajunge la 36,4 grade Celsius.

In cazul in care Romania va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor creste cu 4 grade Celsius, fiind asemanatoare cu cele din Izmir, Turcia.

Oamenii de stiinta spun ca, daca emisiile de carbon nu vor fi stopate, temperaturile de pe pamant vor deveni mult prea puternice pentru a fi suportate de om.

„Este unul dintre scenariile posibile. E bine ca oamenii de stiinta deseneaza posibilele evolutii pentru viitor. Nu putem pur si simplu sa lasam vremea sa treaca – poate ca e mai bine maine decat a fost astazi. E adevarat ca suntem acum pe pamant 7,8 miliarde de oameni. La asta ne gandim foarte rar: cu cat suntem mai multi, cu atat efectele, de la respiratie la activitatile care provoaca dioxid de carbon, care scot metan, toate conteaza.

Ce este cel mai important ca efectele sunt, poate si datorita ciclului soarelui, ca se incalzeste oceanul planetar, iar cele doua mari motoare oceanice – unul este in Oceanul Pacific Indian si altul in Oceanul Atlantic – care fac ca si straturile de aer sa fie antrenate in miscarea asta, isi schimba felul in care actioneaza. Straturile de aer inseamna miscari climatice puternice. Observati ca intr-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia si pana la uragan in tarile nordului – cine a mai vazut asa ceva?”, a spus Alexandru Mironov, realizator Digi World.

„Noi, oamenii, suntem de vina pentru asta. Progresul omenirii si la asta trebuie sa duca. Unul dintre scenarii este ca daca reducem consumul de energie, cu efectele pe care le are, reusim sa ne intoarcem. Altfel, insa…”, a adaugat el.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos