Acasă Timp liber Cultura Avertismentul unui cunoscut actor roman: Exista un curent antiromanesc bine organizat, din...

Avertismentul unui cunoscut actor roman: Exista un curent antiromanesc bine organizat, din afara tarii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Invitat la una dintre emisiunile Adevaruri Tulburatoare cu Daniel Roxin, actorul Dorel Visan spune ca nu exista personaje importante ale istoriei sau ale culturii romanesti carora sa nu le fie dedicate in presa centrala articole cu tenta denigratoare.

Sub pretextul corectitudinii politice, a noului trend in care mizeria si uratul sunt aduse in prim plan ca exercitiu de modernitate, tot felul de indivizi se intrec in a ne spune ca Mihai Eminescu era sifilitic si bolnav psihic, ca Mihai Viteazul a fost un aventurier fara constiinta nationala, neiubit de popor, ca Stefan cel Mare era un flusturatic, ca Ion Creanga isi batea nevasta, ca, pe scurt, nu avem repere reale, ca suntem un popor mic, nesemnificativ, un popor care nu a produs nimic important…

In acest context, pozitiile publice ale unor personalitati importante ale culturii noastre, cum este si maestrul Dorel Visan, au un rol de reala exorcizare. Pentru ca micimea si reauavointa a acestor denigratori nu poate rezista sarjelor pline de continut ale celor care sunt conectati la spiritul acestui neam si care mai au, in plus, forta de impact la un mare numar de romani.

“Lucrurile astea se fac fie din ignoranta, fie dintr-o atitudine voita, care are un scop ascuns si, in general, urat si murdar; pentru ca nu se poate construi nimic pe gol. Orice faci, orice constructie, fie ea si sociala, nu se poate face fara sa se tina cont de ce s-a facut inaintea noastra. Aceste personalitati (eroii si marii nostri oameni de cultura – n.m.) au in ele suflul genialitatii, iar geniul actioneaza la convulsiile dintre libertate si necesitate… Geniul nu este negociabil, cu geniul nu poti negocia pentru ca geniul are, in general, o atitudine despotica si dictatoriala, pentru ca are puterea de a lansa idei fundamentale. Aceste mari personalitati, aceste mari spirite, ne-au fixat pe noi in istorie. (…) Exista si un curent antiromanesc din afara tarii care este foarte subtil si foarte bine organizat si care urmareste sa creeze o piata de desfacere. Aceasta nu se poate realiza decat distrugand celelalte lucruri care ii fac pe oameni sa-si pastreze o anumita forma de constiinta si de rezistenta.”

dacii casa poporului

Un sustinator al proiectului de arta monumentala Deceneu si Dacii (propus de sculptorul Ivan Jinaru), Dorel Visan ne mai spune:

“Acest proiect este o binefacere pentru oras, pentru neamul nostru si pentru istoria noastra. Realizarea acestui complex statuar este o datorie fundamentala fata de trecutul nostru, fata de bunii si strabunii nostri si fata de aceste mari personalitati ale istoriei noastre care au fost Decebal, Burebista si Deceneu.”

In 50 de minute pline de continut, discutia avuta cu maestrul Dorel Visan ne poarta in multe locuri importante pentru noi, romanii. O puteti urmari aici.

Sursa: cunoastelumea.ro