Acasă Sanatate Avertismentul care provoaca fiori: Un miliard de oameni s-ar putea imbolnavi de...

Avertismentul care provoaca fiori: Un miliard de oameni s-ar putea imbolnavi de COVID-19!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pana la un miliard de oameni s-ar putea infecta cu noul coronavirus la nivel global, avertizeaza organizatia International Rescue Committee (IRC), citata de BBC. Aceasta, daca tarile vulnerabile nu primesc rapid ajutor financiar si umanitar.

Este vorba despre „tari fragile” si afectate de conflicte, precum Afganistan si Siria, care au nevoie de „finantare urgenta” pentru a nu deveni focare majore de COVID-19.

„Ramane un mic interval de timp pentru a veni cu un raspuns adecvat”, a avertizat organizatia.

Pana in prezent au fost confirmate peste 3 milioane de cazuri de COVID-19 la nivel mondial si peste 200.000 de decese, potrivit datelor Universitatii Johns Hopkins din SUA.

Raportul IRC, care se bazeaza pe modele si date de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Imperial College London, a estimat ca ar putea exista intre 500 milioane si un miliard de infectari la nivel global. Mai mult, ar putea fi inregistrate peste 3 milioane de morti in tari afectate de conflicte si cu situatii instabile.

„Aceste cifre ar trebui sa serveasca drept avertisment”, a spus seful IRC, David Miliband.

„Amploarea deplina si devastatoare a acestei pandemii nu a fost inca resimtita in tarile cele mai fragile si sfasiate de razboi. Cheia este acum ca donatorii sa puna urgent la dispozitie finantari flexibile. Guvernele trebuie sa lucreze impreuna pentru a elimina orice impediment pentru asistenta umanitara”, a adaugat el.

Grupul din SUA, care monitorizeaza crizele umanitare din intreaga lume, arata ca factori precum dimensiunea locuintei, densitatea populatiei, sistemul medical si conflictele preexistente ar putea creste riscurile de aparitie a unor focare majore de coronavirus.

Multe tari considerate instabile au rate de infectare si numar de decese oficiale scazute, dar se crede ca numarul real este mult mai mare.

Caroline Seguin, care gestioneaza programe in Yemen pentru organizatia Medici fara frontiere (MSF), a declarat ca organizatia crede ca sunt deja in aceasta tara morti de COVID 19, dar nu in spitale.

„Suntem convinsi ca exista o transmisie comunitara, dar capacitatea de testare este foarte, foarte mica”, a spus ea.

Seguin a adaugat ca Yemenul, care a fost mentionat in raportul IRC ca deosebit de vulnerabil la coronavirus, a declarat ca tara a fost deja slabita de focarele recente de holera si rujeola.

„Sistemul de sanatate se prabuseste si Ministerul Sanatatii in mod clar nu este capabil sa faca fata acestei boli”, a spus ea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos