Acasă World Ce se intampla cu LUMEA? Intram intr-o noua era!

Ce se intampla cu LUMEA? Intram intr-o noua era!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Avertismentele legate de calitatea vietii pe planeta, pornind de la aerul poluat si sfarsind cu poluarea apelor, nu au fost luate in seama de oameni iar industrializarea excesiva ne aduce in pragul colapsului. Potrivit expertilor de la Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) aerul planetei nu a fost niciodata atat de de poluat ca in 2015 cu dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de sera, a carui concentratie medie din atmosfera se va situa in 2016, la nivel global, peste pragul istoric de 400 ppm (parti per milion).

”Pragul de 400 ppm in ceea ce priveste CO2 a fost deja atins in trecut, in anumite zone de pe Terra si in anumite luni ale anului, dar nu fusese niciodata atins la scara globala si pe durata unui an intreg”, a precizat OMM, luni, in buletinul sau anual referitor la gazele cu efect de sera.

Potrivit acestei agentii din cadrul ONU, CO2 a devenit ”problema numarul unu”, deoarece acest gaz ”ramane timp de mii de ani in atmosfera si inca si mai mult timp in oceane”.

Secretarul general al OMM, finlandezul Petteri Taalas, lupta impotriva incalzirii globale include ”lupta impotriva CO2”. In prezent, ”lumea se indreapta intr-o directie gresita”, a adaugat Petteri Taalas intr-o conferinta de presa organizata la Geneva, referindu-se la cresterile permanente ale concentratiei de CO2 din aerul planetei.

Problema de fond, afirma el, ”este vointa politica”, deoarece exista solutii pentru a reduce emisiile de CO2 si ”se poate actiona” in aceasta privinta. Petteri Taalas a citat, mai ales, exemplul Germaniei, tara in care energiile regenerabile au doborat in acest an recordul de productie.

In 2015, emisiile de CO2 au inregistrat un maxim in special din cauza fenomenului climatic El Nino, care apare la fiecare 4-5 ani si care genereaza un efect de incalzire a climei planetare.
”Accelerarea cresterii CO2 a fost favorizata de episodul El Nino (…), un fenomen care a declansat secete in regiunile tropicale si a redus capacitatea de absorbtie a CO2 de catre paduri si oceane”, precizeaza buletinul OMM.

”El Nino a disparut, dar incalzirea climei este inca prezenta”, a avertizat Petteri Taalas.

Acest buletin al OMM a fost publicat inainte de negocierile referitoare la incalzirea globala, care se vor derula din 7 pana pe 18 noiembrie in orasul marocan Marrakech. Publicarea raportului are scopul ”de a furniza elementele stiintifice factorilor de decizie, pe care acestia vor putea sa se sprijine”.

In ceea ce priveste CO2, concentratia medie din atmosfera masurata in 2015 a fost de 399,4 ppm, in crestere cu 2,2 ppm in raport cu 2014, potrivit raportului ”State of climate”, la a carui redactare au participat 450 de oameni de stiinta din lumea intreaga.

Aceasta tendinta de crestere se va continua si in 2016, estimeaza OMM, pe baza informatiilor furnizate de cea mai veche statie de supraveghere a gazelor cu efect de sera, amplasata in Mauna Loa, in Hawaii.

Potrivit acestei statii de cercetari meteorologice, concentratia de CO2 ”va ramane superioara valorii de 400 pppm pe durata intregului an 2016 si nu va cobori sub acest prag timp de multe generatii”.

”Prin semnarea Acordului de la Paris pentru clima, anul 2015 a marcat aparitia unei noi ere, marcata de optimism si de actiuni in privinta protejarii climei terestre, dar este, de asemenea, anul in care concentratia gazelor cu efect de sera anunta intrarea intr-o noua realitate climatica”, a adaugat presedintele OMM.

sursa: observator