Acasă Stirile zilei Bani AVAS va intra în actionariatul Oltchim

AVAS va intra în actionariatul Oltchim

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei combinatului Oltchim din Ramnicu-Valcea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), de peste 500 de milioane de lei (circa 135 de milioane euro), in urma operatiunii Autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic, anunță finantistii.ro.

Guvernul a aprobat in 2009 o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de AVAS, care preluase de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare de 508 milioane de lei provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate.

Romania a notificat in iulie 2009 doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim. Prima masura implica o conversie a datoriei publice in valoare de aproximativ 135 de milioane de euro in actiuni. Cea de-a doua masura este o garantie de stat care acopera 80% dintr-un imprumut comercial in valoare de 424 de milioane de euro, care va fi utilizat pentru modernizarea societatii si pentru investitii ulterioare.

Oltchim are un capital social de 34,2 milioane de lei, impartit in 343,2 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic Oltchim. In actionariatul companiei se mai regasesc compania germana PCC SE, care detine 17,47% din actiuni, si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, cu 14,02% din titluri.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane de lei in ultimul trimestru din 2011, astfel ca a incheiat anul cu un rezultat negativ de 270 de milioane de lei.