Acasă Stirile zilei Autorul cu o mie de fete! Cine este omul din spatele propagandei...

Autorul cu o mie de fete! Cine este omul din spatele propagandei conspirationiste de pe filiera ruseasca!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Modeste Schwartz – autor citat frecvent in ultimele zile de publicatii online care sustin teza ca protestele din Romania sunt rezultatul unei conspiratii – este, in fapt, pseudonimul unui poet si antropolog de origine franceza care traieste intr-un sat de langa Cluj-Napoca.

El apare pe site-uri romanesti precum Gandeste.org sau activenews.ro, dar scrie si pentru think-tank-ul controversatului politolog rus Aleksandr Dughin, a carui adresa pe net este Katehon.com.

Modeste Schwartz este, mai intai, numele unui personaj dintr-o carte publicata in 2013. Personajul si autorul au insusiri similare: o vehementa agresiva, concretizata intr-un scenariu delirant, plin de referinte bibliografice si de teorii in care Occidentul e vinovat de toate relele societatii, scrie pressone.

Sa fie vorba de un experiment literar?, ne-am intrebat. Pentru ca Modeste Schwartz pare desprins din romanele lui Umberto Eco, un individ misterios, cu mai multe identitati, si indragostit de constructii verbale – carora adesea le pierde controlul.

Potrivit autorului, Germania, prin cancelarul Angela Merkel, nu suporta faptul ca noul guvern de la Bucuresti vrea sa scoata Romania din statutul de colonie.

Ca atare, zice Schwartz, scopul protestelor ar fi acela de a-l reinstaura in fruntea Guvernului pe „fostul comisar european Dacian Ciolos, un tehnocrat care nu a fost ales niciodata de nimeni, impus fara o majoritate parlamentara de catre Iohannis, ca urmare a unui alt «maidan» din Bucuresti, si care a fost concediat de la guvernare in urma unui vot popular masiv ce a condamnat politicile sale anterioare”.

Acest articol a fost tradus integral in romaneste de site-ul Gandeste.org, dupa care a fost preluat de mai multe publicatii online, printre care DCnews.ro, certitudinea.ro, Justitiarul sibian, prieteniirusiei.ro, activenews.ro, bugetul.ro si multe altele. Acelasi text a putut fi citit pe therussophile.org, sputnik.md si fort-russ.com.

Analiza nu are, evident, nici un fel de legatura cu pozitia grupului de la Visegrad (format din Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) fata de protestele din Romania.

Modeste Schwartz reuseste, cumva, sa fie atat in asentimentul radicalilor religiosi, cat si in cel al anarho-stangistilor, si asta pentru ca cele doua atitudini sunt unite de vehementa anti-occidentala.

Modeste Schwartz nu exista. E un pseudonim. O veche pagina de Facebook pastreaza in constructia ei acest nume, insa titularul ei se numeste Håns Ivanović. Care, din nou, e tot un pseudonim.

Pagina de Facebook a lui Modeste Schwartz, saptamana trecuta, pe cand mai putea fi accesata.
Ce scria Håns Ivanović, alias Modeste Schwartz, pe pagina sa de Facebook:

„Hai sa-ti explic un lucru, tinere: faptul ca ai pierdut timp candva intr-unul dintre incubatoarele de tampire numite «universitati» din Romania post-decembrista te califica statistic din start ca foarte bun candidat pentru stupiditatea totala, absolut straina de viata reala, si asociata in mod fatal cu un ridicol complex de superioritate fata de «pulime»… adica, de majoritatea care a adus «trandafirii» la guvernare si care este cea a romanilor inteligenti, capabili de ceva in afara de engleza si masturbare, aia care au construit orasele in care tu iti pierzi viata improductiv inainte sa pleci la curatatul de WC-uri prin minunatele tari occidentale… Ciuma voi sunteti, derbedei TFL, si anume: ciuma neagra!”

TFL este acronimul de la „tinerii frumosi si liberi”, denumire generica pentru cei care au protestat in urma incendiului din Colectiv si care reprezinta, si in aceste zile, un procent insemnat din romanii care ies in strada.

Cel care se ascunde in spatele acestor articole este un poet si traducator de origine franceza. A facut parte dintr-un grup de intelectuali de stanga care se adunau in jurul filosofului si eseistului François Bréda la cafeneaua literara Insomnia din Cluj-Napoca.

Numele sau real este Raoul Weiss.

Aici poate fi citit unul dintre putinele articole (dateaza din 2014) in care Schwartz si Weiss apar impreuna ca semnatari.

Schwartz (schwarz se pronunta similar si inseamna negru in limba germana) si Weiss (alb, in limba germana) sunt unul si acelasi om. Dar nici despre folosirea de pseudonime si nici despre vehementa textelor sale nu am reusit sa obtinem o explicatie.

Dimpotriva.

Dupa ce i-am scris lui Raoul Weiss si l-am intrebat despre aceste lucruri, el si-a sters de pe Facebook toate referintele.

Citeste mai mult aici

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos