Silvicutorii au descoperit un mistret radioactiv in Suceava. Animalul a fost impuscat pe un fond de vanatoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Directia Silvica Suceava.

Porcul a fost identificat cu depasiri ale nivelului de contaminare radioactiva Cs-137 si Cs 134, a anuntat directorul general al Romsilva, Ciprian Pahontu.

„Pe raza Directiei Silvice Suceava s-a identificat un mistret, iar carnea care a fost dusa la analize a iesit cu depasiri ale nivelului de contaminare radioactiva.

Este o noutate pentru noi. Mistretul a fost recoltat pe un fond de vanatoare, 17 Botus, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se afla la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina.

Acest lucru ne alarmeaza foarte tare si impreuna cu ANSVSA si Garda de Mediu si toate organele abilitate vom lua toate masurile de rigoare in perioada urmatoare.

Noi am primit abia dimineata raportul si este vorba de o contaminare radioactiva Cs-137 si Cs 134.

Mistretul a fost impuscat pe un fond de vanatoare si conform reglementarilor in vigoare trebuie sa facem analize pe carnea de vanat. Vom lua masuri suplimentare de analiza si supraveghere”, a precizat Pahontu.

Seful Romsilva a spus ca din cunostintele sale este prima data cand silvicultorii s-au intalnit cu o asemenea situatie.

Contaminarea radioactiva Cs-137 si Cs 134 este de tipul celei de la Cernobil.

Potrivit documentelor prezentate de seful Romsilva, masculul de 3 ani a fost impuscat in zona Lucina, de pe fondul de vanatoare Botus.

Agentia de Protectia Mediului Suceava va recolta probe in vederea determinarii radioactivitatii de pe suprafata solului din apa si din aer, respectiv de la nivelul plantelor din pajisti si pasuni pentru a identifica sursa de radiatii.

De asemenea, se vor identifica impreuna cu autoritatile locale zonele contaminate pentru interzicerea pasunatului si a recoltarii de masa vegetala si monitorizarea nivelului de contaminare radioactiva de la Centrul de recoltare vanat Sadova din cadrul Ocolul Silvic Pojorata prin recoltare a 10 probe si se vor efectua analizele pentru urmatorii 100 de mistreti recoltati cu varsta mai mare de 12 luni, conform programului de control si monitorizare intocmit de DSVSA Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.