Acasă Stirile zilei Social Au inceput sa ne „sape”? Ce vor de fapt? Tinta: Resursele, Victima:...

Au inceput sa ne „sape”? Ce vor de fapt? Tinta: Resursele, Victima: Romania, Complicii: clasa politica

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Desi s-a asternut o liniste mediatica peste subiectul exploatarii resurselor strategice: metale rare, gaze de sist, etc, asta nu insemna ca acum putem sta linistiti. Pericolul este departe de a fi trecut.

In 1971, Romania avea intocmite si introduse in calculatoarele Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje „Geofizica”, hartile cu zacamintele minerale din care reiese ca Romania mai avea 6.000 tone aur, adică de trei ori cât se exploatase până atunci şi care în 2013 a ajuns să valoreze 250 miliarde euro. Numai că pe lângă aur,  în aceleaşi zăcăminte se află argint şi metalele rare, extrem de valoroase precum arseniu, galiu, germaniu, molibden, titan, vanadium, wolfram etc. Astazi acestea  sunt evaluate azi la 6.000 de miliarde de euro.

Astazi, toate aplicatiile tehnologiei inalte necesita matria prima, care se gasesete din abundenta in Munţii Apuseni (minele Roşia Montană, Almaş, Baia de Arieş, Bucium, Brad şi Săcărâmb).După 1990 au apărut o mulţime de producători europeni de telefonie mobilă precum Nokia care au fost nevoiţi să importe aceste metale rare din Africa Centrală şi Australia, deşi România era mai aproape. Boom-ul producţiei la nivel mondial de calculatoare şi telefoane mobile s-a produs după 1990, când în România avusese deja loc scurt-circuitul din decembrie 1989.

Continuarea pe CodulLuiOreste.ro!