Acasă Stirile zilei Atentie, soferi! Ce regula trebuie sa respectati pentru a parca pe trotuar!

Atentie, soferi! Ce regula trebuie sa respectati pentru a parca pe trotuar!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parcarea masinilor pe trotuar va putea fi permisa numai daca se pastreaza un culoar de minim doi metri pentru circulatia pietonilor, potrivit unui proiect de lege care se afla in dezbatere publica la Senat.

Totodata, conform proiectului, parcarile de pe trotuare trebuie marcate de administratorii drumurilor publice.

„Administratorul drumului public poate permite oprirea, stationarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, partial sau total, numai cu respectarea marcajului si numai daca ramane liber cel putin un culoar de minim doi metri latime inspre marginea opusa partii carosabile destinat circulatiei pietonilor”, se arata in proiectul de lege care completeaza Ordonanta 63/2002 privind circulatia pe drumurile publice, proiect initiat de senatorul independent Valeriu Todirascu, scrie Agerpres.

Circulatia pietonilor si a persoanelor cu dizabilitati care utilizeaza carucioare cu rotile pe drumurile publice ale Romaniei a devenit „un calvar” din cauza autovehiculelor stationate sau parcate pe trotuare, se arata in expunerea de motive.

Conform acesteia, de multe ori pietonii, inclusiv copiii, insotiti sau nu de parinti, sunt nevoiti sa utilizeze partea carosabila a drumurilor publice supunandu-se riscului accidentelor rutiere, iar reglementarile legislative sunt necorespunzatoare, permitand oprirea si parcarea autovehiculelor daca ramane un spatiu de un metru pentru pietoni.

„Acest spatiu de numai un metru este evident insuficient chiar pentru deplasarea a doi pietoni in acelasi sens sau in sensuri opuse si cu totul necorespunzator pentru deplasarea cu un carucior de copii sau deplasarea persoanelor cu dizabilitati in carucioare cu rotile daca se intalnesc doua astfel de vehicule. De cele mai multe ori insa nici acest spatiu nu este lasat liber si parintii cu carucioare cu copii sunt nevoiti sa se deplaseze pe spatiul carosabil, periclitand viata lor si a copiilor lor. in plus rezervarea unui spatiu suficient pe trotuar este necesara si pentru actiunile ambulantelor si pompierilor. Pe acest spatiu pietonal de pe trotuare trebuie sa fie posibila deplasarea targilor cu raniti insotite de paramedici care acorda primul ajutor si utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor intr-un accident colectiv ca cel din Colectiv pe o strada unde autovehiculele ar fi parcate pana langa peretii cladirilor?”, a completat Todirascu in expunerea de motive.

Proiectul de lege se va afla in dezbatere publica pe site-ul Senatului pana la inceputul lunii februarie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos