Acasă Stirile zilei Atentie, se schimba buletinele in Romania! Ce trebuie sa stii despre noile...

Atentie, se schimba buletinele in Romania! Ce trebuie sa stii despre noile carti de identitate

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca cetateanul sa opteze de anul acesta pentru eliberarea unei carti electronice de identitate, cu sau fara imaginea impresiunilor papilare a celor doua degete aratatoare, sau a unei carti de identitate simple, fara CIP.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, aceasta posibilitate este oferita si in cazul minorilor, dar la solicitarea parintilor sau a reprezentatilor legali.

„Cartea electronica de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne si in sisteme informatice ale altor institutii publice sau private, precum si utilizarea semnaturii electronice, in conditiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetateanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relatiei cu autoritatile publice, cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice”, se arata in comunicat.

CEI va respecta cerintele Comisiei Europene privind securizarea documentelor in contextul combaterii terorismului, al migratiei ilegale, al traficului de droguri si de persoane, in conditiile in care cartile de identitate actuale sunt realizate cu tehnologie din anii 90.

Guvernul precizeaza ca noul document de identificare va oferi cetatenilor garantii suplimentare de securitate, iar institutiilor de drept public sau privat, certitudinea ca persoana care prezinta actul de identitate este titularul datelor de identificare inscrise pe respectivul document.

„CEI va permite, printre altele, autentificarea in Platforma informatica a sistemului public al asigurarilor sociale de sanatate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va contine date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sanatate isi inceteaza valabilitatea in momentul emiterii catre titular a unei carti electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei carti electronice de identitate se vor emite in continuare carduri de sanatate, in aceleasi conditii din prezent”, adauga sursa citata.

Proiectul adoptat de Guvern privind modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii privind evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani stabileste inclusiv termene, diferentiate, de valabilitate a actelor de identitate, in functie de varsta titularului, in scopul surprinderii modificarilor fizionomiei titularului.