Acasă Sanatate Atentie, romani! Ibuprofenul poate creste semnificativ riscul unui atac de cord!

Atentie, romani! Ibuprofenul poate creste semnificativ riscul unui atac de cord!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romanii sunt pe primele locuri la consumul de antibiotice, iar multi dintre romani apeleaza din ce in ce mai des si la analgezice, avand in vedere ca la orice colt de bloc gasim cel putin o farmacie. Unii oameni cumpara pastile fara reteta si le consuma ca pe bomboane.

Un studiu de amploare a demonstrat faptul ca unele dintre cele mai populare calmante sunt asociate cu numarul in crestere de morti cauzate de inima, la persoanele sanatoase.

Cercetatorii danezi au investigat dosarele medicale a mai mult de un milion de persoane „sanatoase”, subiectii avand varsta de peste 10 ani. Dosarele au fost colectate intre anii 1997 si 2005. Cercetarile au aratat ca unele calmante pot fi intr-o mai mare masura legate de morti provocate de complicatii cardiace decat altele.

Oamenii care folosesc pastilele ce contin ibuprofen au, conform studiului, un risc cu 29% mai mare de a suferi un infarct. Diclofenacul a fost asociat cu o crestere a riscului de infarct cu 91%. Calmantele care contineau rofecoxib au fost asociate cu o crestere de 66% a riscului unei morti cauzate de probleme cardiace. Prin „sanatoase”, cercetatorii au denumit persoanele care nu au fost internate timp de cinci ani in vreun spital si nu au luat medicamente pentru vreo afectiune serioasa timp de doi ani.

Aproximativ 45% dintre subiecti au luat antiinflamatoare, fara continut de steroizi sau calmante cel putin o data pe durata studiului. Unii dintre acestia au luat constant chiar si pe perioade de 2 saptamani. Aproximativ 770 dintre subiecti au murit de probleme cauzate de inima. Autorii studiului sustin, conform ABC News, ca cei care iau calmante din cand in cand nu ar trebui sa fie ingrijorati, dar este foarte important sa le foloseasca in conformitate cu prospectul, iar asta include a nu lua fara a fi nevoie, folosirea dozajelor minime, pentru un timp cat mai scurt, scrie bzi.