Apa de la robinet incepe sa-si piarda din proprietatile de potabilitate, iar multe studii scot la iveala pericole foarte mari care pot afecta grab organismul.

Apa de la robinet contine concentratii ridicate de fier, mangan, sulf sau nitriti, substante chimice care ne pot pune in pericol sanatatea. Cei mai expusi sunt bebelusii, care pot contacta nenumarate boli.

Specialistii sustin faptul ca in apa se ascund numeroase substante chimice care pot provoca boli deosebit de grave. Dintre acestea, cei mai periculosi sunt nitritii, nitratii si trihalometanii, substante considerate cancerigene.

Tot in apa de la robinet exista si concentratii ridicate de fier sau mangan, care se observa in urma testelor efectuate in laborator pentru depistarea turbiditatii. La nivel national, reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica, efectueaza periodic testari cu privire la calitatea apei potabile.

In ultimii doi ani, analizele efectuate pe probele prelevate din apa care curge la robinetele ialomitenilor au scos la iveala faptul ca lichidul vital din zona Baraganului contine depasiri ale concentratiilor de clor rezidual, sodiu, fier, mangan, sufl, trihalometani sau nitriti.

Cei mai expusi bolilor provocate de consumul de apa potabila in care se regasesc substante chimice in concentratii ridicate sunt, evident copiii de varsta mica. Din cauza nitritilor prezenti in apa, in special cea din fantani, ei se pot intoxica cu respectivii compusi chimic, manifestand ceea ce popular se numeste „boala albastra”. Din cauza acestei afectiuni, copiii mici incep sa se sufoce si sa se invineteasca, iar nediagnosticati la timp ei ar putea sa-si piarda viata. „Aceasta afectiune se manifesta prin cianoza extinsa pe toata suprafata corpului copilului, colici si ameteli”, explica medicul primar pediatru Nina Precup Valcea, seful sectiei de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Slobozia.

 

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.