Acasă Life Dezvoltare Personala Atentie, parinti! Cele 7 greseli de educatie, care impiedica copilul sa obtina...

Atentie, parinti! Cele 7 greseli de educatie, care impiedica copilul sa obtina succes in viata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Expert in leadership, autor al mai multor bestseller- uri, Tim Elmore, dupa mai multe cercetari, a relevat cateva greseli tipice ale parintilor, care din timp programeaza in copii NESIGURANtA si limiteaza sansele lor sa devina de succes in viata profesionala si cea familiala.

1.Nu le oferim copiilor sansa de a risca

Traim intr- o lume a pericolelor la fiece pas. Siguranta mai presus de orice amplifica frica noastra si noi incercam sa inconjuram copiii cu toata grija noastra. Psihologii europeni au demonstrat ca copiii care nu s- au jucat prin ograda si nu si- au zgariat un genunchi, sau nu si- au facut vreo rana, la maturitate sunt expusi multiplelor fobii.

Copilul trebuie sa cada, adolescentul trebuie sa se certe si sa traiasca durerea primei dragoste, pentru a obtine acea MATURITATE EMOtIONALa, fara de care sunt imposibile relatiile de durata din viitor.

Excluzand riscul din viata copiilor, maturii genereaza la ei AROGANtA si o AUTOAPRECIERE SCaZUTa in viitor.

2.Foarte repede, noi, parintii, sarim in ajutor

Generatia copiilor de azi nu dispune de cateva abilitati, pe care le- au avut copiii acum 30 de ani in urma. Cand le sarim in ajutor copiilor prea repede si ii acoperim cu supragrija, noi ii scutim de necesitatea de a cauta singuri iesire din situatii dificile.

Mai tarziu sau mai devreme, copiii se obisnuiesc ca cineva trebuie sa- i ajute. Copilul isi creeaza o lege: daca eu voi gresi, vor veni maturii si vor descurca totul.

in asa ritm, copiii vostri vor fi inapti pentru viata matura.

3.Noi ne minunam de ei prea usor, prea din toate

Legea ca fiecare participant primeste premiu permite copilului sa se simta deosebit, dar asa modalitate de motivare comporta urmari imprevizibile. Peste un timp, copilul poate sa observe ca doar mama si tata il considera deosebit, altii nu. si atunci copilul pune la dubii obiectivitatea parintilor. Lui ii va placea sa primeasca laude, dar va intelege ca asta nu e raportat la realitate…si aici va aparea frustrarea, pe la varsta pubertatii.

Cu timpul, asa copil va invata sa triseze, sa minta, sa manevreze, pentru a evita situatii incomode. Doar pentru ca el nu este apt ca stea fata- n fata cu greutatile.

4.Noi permitem ca recompensele nemotivate sa umbreasca un bun comportament

Copilul vostru nu trebuie sa va iubeasca fiece minut. El va trebui sa surmonteze mai multe greutati in viata, dar poate sa- i incurce mult ALINTAREA. De aceea, spuneti copiilor “NU” si “NU ACUM”, ca ei sa invete sa lupte pentru dorintele si necesitatile lor. Daca in familie sunt mai multi copii, parintii considera gresit a- l favoriza pe unul, iar pe altul nu. Dar a favoriza mereu si pe toti nu este real. Cu asa atitudine noi ratam ocazia sa aratam copiilor ca succesul depinde de eforturile noastre proprii si de fapte bune.

Ganditi- va de doua ori inainte de a premia copiii cu cadouri si calatorii. Daca relatiile dintre voi se bazeaza doar pe stimulari materiale, copiii nu vor simti nici motivatie intrinseca, si nici dragoste, desigur.

5.Noi nu partajam greselile din trecutul propriu

Va veni ziua cand adolescentul va dori sa- si desfaca aripile si sa invete sa zboare. si in acea zi adultul trebuie sa- i permita asta. Asta deloc nu semnifica ca noi nu-l vom ajuta sau nu- l vom orienta intr-o anumita situatie. Povestiti- le copiilor despre greselile pe care le- ati facut la varsta lor, dar evitati lectiile de morala excesiva despre tutun, alcool, droguri.

Copiii trebuie sa fie pregatiti pentru a se ciocni cu neplaceri si sa poata sa raspunda pentru urmarile deciziilor sale.

Povestiti- le ce ati simtit cand ati trecut prin aceeasi, fiind la aceeasi varsta, de ce v- ati condus in faptele voastre, ce lectii ati tras.

6.Noi confundam intelectul si talentul cu maturitatea

Intelectul deseori este folosit ca indicator al dezvoltarii copilului, iar parintii considera ca copilul destept este apt pentru viata. .. Nu este asa. Nu considerati ca copilul vostru este talentat la toate.

Nu exista o varsta magica a responsabilitatii sau ghiduri de orientare cand sa – i oferiti libertati copilului.

Dar exista o regula: de a urmari copiii de aceeasi varsta. Daca observati ca copiii de aceeasi varsta cu copilul vostru sunt mult mai sine statatori, atunci, probabil, ar trebui sa- i oferiti mai multa independenta.

7.Noi singuri nu facem ceea, ce ii invatam pe copii sa faca

in calitate de parinti, noi trebuie sa modelam acea viata, pe care o dorim copiilor nostri. Nu- i invatam pe copii ce vrem, ce stim, dar ii invatam ce suntem noi insine. Fiti atenti la faptele voastre, chiar si cele mai marunte, pentru ca ochii copiilor vostri sunt pe voi.

Daca voi nu incalcati regulile, copilul va intelege ca aceasta e valabil si pentru el, arata suflare.ro.